Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай залага на технологии и иновации в новия петгодишен план за икономиката

Пекин се фокусира върху качеството на растежа и планира отваряне на икономиката на високо ниво

Китай залага на технологии и иновации в новия петгодишен план за икономиката

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай се готви да започне нов етап от развитието си, с устойчив и здравословен растеж на основата на значително подобрение на качеството и ефективността. Това се посочва в  съобщение, публикувано след петата пленарна сесия на 19-ия Централен комитет на Комунистическата партия на страната.

На сесията са приети  предложенията на ръководството на партията за формулиране на 14-ия петгодишен план (2021-2025 г.) за национално икономическо и социално развитие и дългосрочните цели към 2035 г., съобщава китайската информационна агенция Xinhua.

В сравнение с предишния петгодишен план, чиято цел беше поддържането на средно висок растеж, планът за периода 2021-2025 г. поставя по-голям акцент върху иновациите, вътрешното търсене и качеството на развитие.

Стремежът е Китай, чийто БВП се очаква да надхвърли 100 трлн. юана (около 14,87 трлн. щатски долара) тази година, да постигне ниво на БВП на глава от населението колкото умерено развитите страни до 2035 г. Вместо да прогнозира темповете на растеж обаче, властта този път се фокусира върху качеството, а не количеството.

Нов модел за развитие

Още по темата
Управляващите приемат нов модел на развитие с „двойна циркулация“, при който вътрешният и чуждестранният пазар могат да се стимулират взаимно. Вътрешният пазар се възприема като основен елемент и е един от водещите приоритети за следващите пет години.

Въпреки сложната обстановка и предизвикателствата, решението за преминаване към новия модел е дългосрочна стратегия, а не целесъобразна мярка, според Хан Уенсю, служител на Централния комитет по финансови и икономически въпроси. По думите му разширяването на вътрешното търсене ще бъде опора за новия модел на развитие и ще бъдат положени усилия за подобряване на икономическото кръвообращение и премахване на задушните точки в производството, разпределението и потреблението.

В центъра на новия модел е фокусът върху технологичните иновации. Китай се стреми към значително подобряване на иновационния капацитет, както и надграждане на индустриалната база и по-нататъшна модернизация на индустриалната верига. „Иновациите са единственият начин да се облекчи натискът от нарастващите производствени разходи и да се поддържа растеж през следващите години“, коментира Хуан Ипин, председател на академичния комитет CF40.

Въпреки големия икономически шок, епидемията от COVID-19 ускори  напредъка на Китай в иновациите, посочва се в доклад на Goldman Sachs, в който се отбелязва, че по-голямата информираност относно социалното дистанциране е преместила много икономически дейности в интернет.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
studioaa до: redcretin
преди 3 седмици
Журналистите от тази медия са марксисти и всичките до един се възхищават на Китай и може би в малките си душички мислят как Китай доказва, че любимият им марксизъм, социализъм работи и разбира се ще му правят реклама и ще настояват шумно и ние да станем като Китай...
2
 
1
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Каква е точно идеята да се пуска същата статия като вчерашната?
Да не коментираме мераците на китайската компартия колко малко общо имат с реалността.

Още от Азия
Индустриалните печалби в Китай не успяха да вдъхнат оптимизъм на борсите в Азия