IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга контрола на инвестициите в чужбина

Регулаторите ще проверяват и одобряват всички трансакции над 5 млн. долара и ще имат право да спират необосновани инвестиции за над 50 млн. долара

10:20 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Китайското правителство взима мерки на национално ниво срещу измамните преки инвестиции в чужбина, съобщава CNBC, позовавайки се на Държавната администрация за валутен обмен (State Administration of Foreign Exchange – SAFE). Службата обяви официално инициативата, след като имаше слухове, че регулаторите са въвели своеобразен "таван" от 5 млн. долара за целия отлив на капитали от страната.

„SAFE винаги подкрепя способните и квалифицирани предприятия, които правят автентични и законни преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Те трябва да имат автентични и легални търговски основи и да бъдат регистрирани по правилата на институциите“, пише в изявление на Администрацията. „SAFE ще си сътрудничи с други дирекции, отговорни за чуждестранните инвестиции, за да провежда контрол над автентичността и законността, да се бори срещу незаконните практики и да насърчава развитието на качествени и редовни инвестиции“, посочва се в текста.

Преди официалното изявление се твърдеше, че Китайската народна банка е провела срещи с Администрацията за валутния обмен, за да обмислят по-строги и по-ефективни мерки за овладяване на отлива на капитали.

Според вътрешен документ на централната банка от януари до октомври тази година общо 2 трлн. юана (290 млрд. долара) са напуснали границите на Китай и няма индикации, че сумата ще намалява. Твърди се, че на своите срещи регулаторите са съобщили за отделни случаи на физически лица и компании, които използват сметки на компании в Шанхайската зона за свободна търговия, за да прехвърлят средства в чужбина.

Според протокол от срещата, с който CNBCразполага, вече ще има нови изисквания. Партньорски компании, компании с капитал по-малък от този на техните дъщерни дружества, и компании, които са новосъздадени, но вече са поискали да правят чуждестранни инвестции, ще трябва да дадат подробности за своите акционери и партньори, за източниците си на финансиране и за автентичността на чуждестранния проект, в който искат да инвестират. Ако не успеят да предоставят тази информация, няма да им се позволи да инвестират в чужбина.

Централната банка и SAFE ще провеждат срещи с всяка компания, която иска да инвестира най-малко 5 млн. долара в чужбина и чиято регистрация е приключена след 28 ноември.

Освен това от 9 часа сутринта на 28 ноември всички банки трябва да докладват на централната банка за всяка трансакция над 5 млн. долара. SAFE ще контролира и ще има правото да спира всеки проект за преки чуждестранни инвестиции, при който китайските инвеститори трябва да прехвърлят над 50 млн. долара извън страната. Само след като са проверени законността и истинността на проекта, тогава ще бъде дадена зелена светлина.

Новите мерки по всяка вероятност ще създадат проблеми за редица проекти за преки чуждестранни инвестиции, казва източник на CNBC от JPMorgan.

Тази година се наблюдава рязък ръст на преките чуждестранни инвестиции. Китайски компании са похарчили 212,7 млрд. за сливания и придобивания извън страната от началото на годината, което е двойно повече от рекордната сума от 2015 г. - 111,5 млрд. долара, показват данни на Министерството на търговията.

От май тази година, освен Шанхай, много провинции и общини в Китай, включително Пекин, до известна степен затегнаха контрола над преките чуждестранни инвестиции в партньорски компании и над изкупуването на чуждестранна валута, коментира CNBC.

Според редица анализатори властите в Пекин взимат мерки, за да сведат до минимум последиците от потенциалното повишение на лихвените проценти в САЩ през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още