IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга контрола над финансовия сектор след поредица от фалити

От началото на годината корпоративните фалити в страната достигат размер от 157 млрд. юана, доближавайки се до рекорда, поставен през 2019 г.

11:16 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Китай се ангажира да засили своя надзор над финансовата система след поредица от фалити, обявени от местни държавни компании, съобщава Nikkei Asia Review.

От началото на годината корпоративните фалити в страната достигат размер от 157 млрд. юана (23,9 млрд. долара), като са напът да надминат рекорда от 167 млрд. юана, поставен през 2019 г.

Държавните компании, в това число миннодобивната Yongcheng Coal & Electricity Holding Group, производителят на чипове Tsinghua Unigroup и Huachen Automotive Group Holdings, представляват 40% от размера на дефолтите.

Комисията по финансова стабилност към Държавния съвет на Китай проведе извънредно заседание в събота, обещавайки действия за „избягване на криза във финансовата система“. Органът призова за „нулева толерантност“ към корпоративните нарушения. 

Финансовият проблем от тази година е особено обезпокоителен за инвеститорите заради това, че държавно подкрепените компании заемат главна роля в тенденцията. Корпоративните финанси се влошиха рязко, след като китайските власти изтеглиха подкрепата си за бизнеса заради щетите, нанесени от коронавируса.

Комисията е установила, че съвпадането на фактори, като икономически цикъл, икономическа система и корпоративно поведение, допринася за последния скок в броя на дефолтите.

Ци Кай, вицепрезидент в Huachen Automotive, отрече компанията му да има финансови проблеми само четири часа преди Huachen да подаде заявление за защита от фалит в петък.

Партньорът на BMW в Китай не успя да изплати вноска по дълг за 1 млрд. юана през октомври. Въпреки че съвместното му предприятие с BMW остава силно, Huachen изостава в преструктурирането, разчитайки на държавна подкрепа.

Tsinghua Unigroup, контролирана от най-престижното инженерно училище в Китай - Tsinghua University, не успя да се справи с обратно изкупуване на облигации в размер на 1,3 млрд. юана по-рано този месец. Финансовите проблеми на компанията, която попада в центъра на плановете на президента Си Дзинпин за обособяване на силна китайска индустрия за производство на чипове, разтревожиха пазарите.

Проблемът с корпоративните фалити на Китай през тази година е различен поради факта, че голям брой държавни компании изпадат в затруднено положение с невъзможност да обслужват дълговете си.

По-рано тази година Пекин възложи на банките да предоставят мораториум върху плащанията на главници и лихви като част от мерките за икономическо стимулиране на фона на пандемията. Но финансовите проблеми на компаниите станаха очевидни, след като икономическото възстановяване накара правителството да оттегли подкрепата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още