IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга още повече правилата за листвания в чужбина

Компаниите, които имат данни за над 1 млн. потребители, ще се подлагат на задължителен преглед на сигурността

09:44 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китайският регулатор на киберсигурността обяви, че всяка компания, която има данни за повече от 1 милион потребители, трябва да се подложи на преглед на сигурността, преди да се листне в чужбина, предава Ройтерс.

Така Пекин засилва натиска върху голямата си "платформена икономика", допълва агенцията.

Прегледът на сигурността ще постави акцент върху рисковете данните да бъдат засегнати, контролирани или манипулирани от чуждестранни правителства след листване в чужбина, посочва Кибернетичната администрация на Китай (CAC), която е публикувала новите правила на сайта си.

Регулаторът налага по-строги ограничения за събирането и съхраняването на данни. Властите настояват и за повече  листвания на компании в страната.

Законът за сигурността на данните и Законът за защита на личната информация, които обхващат съответно съхранението и поверителността на данните, ще влязат в сила тази година.

С промените от компаниите ще се иска да представят материалите за първично публично предлагане за предварителен преглед.

Прегледът на сигурността, според CAC, ще разглежда рисковете за националната сигурност като „риск от прекъсване на веригата на доставки поради политически, дипломатически, търговски и други фактори“ и риск ключови данни да се използват злонамерено от чуждестранните правителства.

Известието идва, след като китайските власти започнаха разследване срещу гиганта Didi Global Inc за нарушаване на поверителността на потребителите само дни след листването на компанията в Ню Йорк.

Акциите на компанията поевтиняха с 20% след оповестяването на новината за разследването и компанията заяви, че приходите ѝ ще бъдат засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още