Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай завърши далекопровод за пренос на зелена енергия за над 3 млрд. долара

1,587-километровата линия, предназначена да транспортира 40 милиарда киловатчаса зелена енергия годишно, ще заработи на пълен капацитет през декември

Китай завърши далекопровод за пренос на зелена енергия за над 3 млрд. долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай завърши изграждането на електрически далекопровод за пренос на електроенергия, генерирано от възобновяеми източници, съобщава Bloomberg. Строежът на електропроводната линия е погълнал 22,6 млрд. юана (3,17 млрд. долара).

Това е първият далекопровод с ултрависоко напрежение (УВН), който е построен специално за пренос на електроенергия, за чието производство са използвани нисковъглеродни източници, посочва нейният разработчик State Grid Corp.

Съоръжението ще даде тласък на разработването на допълнителни проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в провинциите Цинхай и Гансу, чиято електроенергия ще бъде пренасяна по далекопровода до Хънан в Централен Китай. 

Още по темата

Китай популяризира технологията, която позволява преноса на електроенергия на дълги разстояния при минимална загуба на мощност. По този начин страната решава един от основните си проблеми – голямата географска раздалеченост между енергийните ѝ ресурси, обособени дълбоко в континенталната част, и енергоемките гъстонаселени места, повечето от които се намират в крайбрежните зони.

Реализирането на далекопровода, който е с дължина около 1000 мили, може да помогне на Китай да постигне две от своите енергийни цели – да повиши потреблението на възобновяема енергия и да намали размера на загубите на енергия на празен ход, посочват от State Grid.

Планът може да ангажира повече от 200 млрд. юана и да създаде близо 10 хил. нови работни места, свързани с възобновяемата енергия.

Далекопроводите също са част от плана на Китай за съживяване на икономиката на страната след пандемията от коронавирус. Проектите за изграждане на УВН линии могат да привлекат 13% от предвидените 205 млрд. долара за нови инфраструктурни проекти през тази година, смятат от BloombergNEF.

Преди реализирането на последния далекопровод, който ще работи със зелена енергия, State Grid е оперирала с 19 УВН линии, покриващи 27 570 километра.

Компанията предвижда да пусне в пълна експлоатация 1,587-километровата линия от Цинхай до Хънан през декември. Проектът е предназначен да транспортира 40 милиарда киловатчаса зелена енергия годишно.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Северна Корея не вижда нужда от преговори със САЩ