Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китайска компания планира изграждането на фабрика за полисилиций в Синдзян

Фабриката за критичния за соларната индустрия материал ще разполага с годишен производствен капацитет от 100 хил. тона

Китайска компания планира изграждането на фабрика за полисилиций в Синдзян

Снимка: Bloomberg L.P.

Спорният западнокитайски регион Синдзян ще осигури терен за изграждането на мащабна фабрика за полисилиций, след като през последните години той се оказа в центъра на геополитически спор, свързан с местното уйгурско население, съобщава Bloomberg.

Компанията Xinjiang Jingnuo New Energy Industry Development Co. е представила оценка на въздействието върху околната среда с искане за одобрение за изграждане на завод за полисилиций с капацитет от 100 хил. тона годишно в град Хуанхъ, според публикация на уебсайта на местните власти. 

Още по темата

Понастоящем четири фабрики в региона произвеждат около половината от полисилиция в световен мащаб, критичен материал, използван в слънчевите панели за преобразуване на фотоните в електричество. Най-голямото съоръжение разполага с производствен капацитет от 72 хил. тона годишно, като нейният собственик Xinte Energy Co. в момента го разширява.

Синдзян предлага евтино производство на електроенергия, като привлича погледите на компаниите от сферата на соларната енергия. Страни като САЩ, Великобритания и Германия обаче твърдят, че имат доказателства, че през последните години в лагери в автономния регион са били интернирани около 1 милион души. Повечето от тях са от предимно мюсюлманското уйгурско малцинство. Китайските власти са обвинявани в използване на принудителен труд, системен принудителен контрол на раждаемостта и изтезания.

Няколко компании обявиха изграждането на нови големи фабрики за полисилиций от началото на годината, тъй като ангажимента на Пекин за въглероден неутралитет до 2060 г. стимулира търсенето на такъв тип енергия.

Xinte обяви планове за изграждане на съоръжение за полисилиций с капацитет от 200 хил. тона годишно във Вътрешна Монголия, докато East Hope Group подписа споразумение с властите в Нинся за строежа на фабрика, която ще произвежда 250 000 тона полисилиций годишно.

Миналата година LONGi Green Energy Technology, най-големият производител на силициеви пластини в света, заяви във вторник, че e подписал петгодишен договор за закупуване на 124,8 хил. тона полисилиций от Asia Silicon. Договорът е на стойност около 9,5 милиарда юана (1,37 милиарда долара).  

Соларната индустрия в Китай в същото време продължава да набира скорост. През октомври 2020 г. Huanghe Hydropower Development завърши изграждането на най-големия соларен парк в света. Само през 2019 г. Китай успя да добави 30,11 гигавата слънчева енергия към своята мрежа. Източнокитайската провинция Шандун е лидер по отношение на капацитет за слънчева енергия – 4400 мегавата, следвана от Дзянсу (3250 мегавата) и Цинхай (3000 мегавата). При вятърната енергия с най-голям капацитет е мрежата на Дзянсу (4050 мегавата), следвана от тази на Гуандун (3200 мегавата) и Хънан (2500 мегавата).

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
В Китай заговориха за увеличаване на вноса на въглища