IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания за вятърна енергия планира да изгради LNG терминал за 1 млрд. долара

Очаква се строителата дейност по проекта да приключи до края на 2022 г.

15:01 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската компания Suntien Green Energy Co. Ltd, производител на вятърна енергия и дистрибутор на природен газ посредством газопроводи, планира до края на 2022 г. да изгради терминал за получаване на втечнен природен газ (LNG) на стойност 1 млрд. долара, след като инвестиционните му планове бъдат одобрени от Пекин, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на служител от компанията. 

Тази не особено известна компания, подкрепена от властите на провинция Хебей, се присъединява към шепата китайски дружества, които не влизат в списъка на доминиращите държавни енергийни гиганти, имащи за цел да изградат и експлоатират приемен терминал за LNG.

Китай е вторият най-голям консуматор на втечнен газ в световен мащаб.

В съобщение до борсата в Хонконг в четвъртък Suntien заяви, че властите в Пекин са одобрили плана ѝ за изграждане на газов терминал в град Таншан с евентуален капацитет на обработка от 12 млн. тона годишно.

Служител на дружеството в Хонконг, заяви пред Ройтерс, че компанията първоначално ще инвестира 8,07 млрд. юана (1,15 млрд. долара) за терминала в първия етап от конструкцията, която ще може да обработва 5 млн. тона LNG годишно до края на 2022 г.

Проектът ще включва осем резервоара за съхранение, всеки с капацитет от по 200 000 куб. м, както и пристанище, в което ще разтоварват танкери за LNG с възможност за обработка на газ между 80 000 и 266 000 куб. м.

Suntien, която има пазарна капитализация от 8,47 млрд. хонконгски долара (1,1 млрд. долара), заяви, че планира да финансира проекта Tangshan чрез собствен капитал и заеми от финансови институции.

Дейността на компанията стартира през 2010 г. с производство на вятърна енергия, но ръководството ѝ иска да разшири бизнеса си с природен газ, който да генерира половината от печалбата през следващите пет години спрямо 30-те процента, регистрирани през 2018 г., информира официалният представител на Suntien, който пожелава анонимност.

Този ход би компенсирал по-малко перспективния бизнес с вятърна енергия, който е изправен пред свръхкапацитет в Китай и намаляващите държавни субсидии.

"Прогнозата за вятърната енергия е по-малко сигурна поради постепенното премахване на държавните субсидии и ограниченията за количеството на производството", посочва източникът.

Газовият му бизнес обаче е стабилен.

Понастоящем Suntien експлоатира 4140 км (2575 мили) тръбопроводи в Хъбей, най-силната китайска провинция за производство на стомана, като през миналата година покрива 20% от търсенето там, осигурявайки газ най-вече от основния производител на газ PetroChina.

Предполага се, че търсенето на газ в Хебей ще достигне 20 млрд. куб. м през 2020 г., което е ръст от над 40% спрямо 2018 г., благодарение на силния правителствен тласък да премине относно прехода от въглища към газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още