IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Fosun закупи 5% от британската туристическа група Thomas Cook

Така конгломератът задълбочава навлизането си в туристическия сектор на Европа след покупката на френската Club Med

20:35 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската Fosun закупи 5% от британската туристическа група Thomas Cook

Китайският конгломерат Fosun International обяви, че е купил 5 на сто от акциите на британската туристическа група Thomas Cook, задълбочавайки навлизането си в туристическия сектор на Европа след закупуването на френската компания Club Med миналия месец (което я оцени на 1,15 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Fosun е платил 91,9 милиона паунда (140,1 млн. долара) за дела в най-старата туристическа група в света, като ще се стреми да го удвои до 10%, заявява концерна в уведомление до Хонконгската фондова борса.

Сумата представлява 4,1% премия към цената на затваряне на акциите на Thomas Cook в четвъртък. Днес книжата на туристическия гигант скочиха с 25% на Лондонската борса.

Покупката може да помогне на Fosun да подкрепи ваканционните пакети на Club Med, като се опита да осъществи обрат в затруднения бизнес на фирмата в Европа и да се насочи по-агресивно към бързоразвиващите се пазари като Китай.

"Инвестицията в Thomas Cook допълва други скорошни инвестиции на групата в сектора, създавайки възможности за по-нататъшно добавяне на стойност", коментира председателят на Fosun Гуо Гуанчан. Според него има "засилено търсене на международни почивки".

Thomas Cook е по средата на план за намаляване на разходите, но има за цел да отбележи растеж тази година въпреки трудните търговски условия в континенталната част на Европа. Компанията реализира загуба от около 80 милиона долара през последното тримесечие на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още