IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика продължава да се забавя

По-слабата активност в търговията на дребно е основната причина за общия тренд, сочи китайската бежова книга

11:03 | 21.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската икономика продължава да се забавя

Китайската икономика се е забавила през това тримесечие, като в някои отрасли, като търговията на дребно и добивната промишленост, ръстът на приходите е спаднал, докато заемите извън традиционните канали са станали по-скъпи, съобщава Bloomberg.

Въпреки това трудовият пазар и растежът на заплатите са почти без изменение, показва Китайската бежова книга – частно изследване на базираната в Ню Йорк CBB International по модела на Бежовата книга на Федерлания резерв. То е базирано на отговорите на 2300 ръководители и 160 банкери в периода 10 февруари – 3 март, както и на 27 задълбочени интервюта в периода 10 март – 14 март. 

Докладът е още едно доказателство, че премиерът Ли Къцян може да има трудности за постигането на икономически растеж от 7,5% през тази година без стимулиращи мерки. Кабинетът на Китай обяви тази седмица, че ще ускори проектите в строителството, както и други мерки, за да подкрепи икономиката, след като данните показаха намаляване на експанзията в индустрията и инвестициите.

Очаква се растежът в Китай през първото тримесечие да е 7,4% на годишна база – най-слабият темп от третото тримесечие на 2012 г., показа анкета на Bloomberg от миналата седмица.

„Растежът на китайската икономика очевидно се забавя“, коментират Лелънд Милър, президент на CBB International и Крейг Чарни, директор Изследвния. „По-слабата активност в търговията на дребно е основната причина за общия тренд, а неизменният растеж в промишлеността през първото тримесечие потвърждава отдавнашното ни виждане, че отрасълът вече не е двигател на икономиката."

Средната лихва по банковите заеми за периода се е понижила с 0,16 процентни пункта до 6,33%, докато тази по небанковите е нараснала с 0,26 пункта до 8,39%. Това е най-големият спред от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още