IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании призовават за бойкот на американски стоки

Нарастващото напрежение между двете страни подтиква някои китайски фирми и граждани да бойкотират американска продукция

20:08 | 11.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има опасност напрежението между Китай и САЩ заради ареста в Канада на финансовия директор на китайската компания Huawei Мън Уанджоу да прерасне в протестна акция пред дипломатическите представителства на двете страни в китайската столица и до бойкот на американските стоки, съобщи БТА.

Днес край посолството на Канада в Пекин се появиха подсилени мобилни групи от полицейските специални части. Полицията не разрешава на преминаващите около дипломатическата мисия да я снимат. Аналогични мерки се вземат и за посолството на САЩ.

Нарастващото напрежение подтиква някои китайски фирми и граждани да бойкотират американските стоки, информира днес пекинското издание „Глобъл таймс". Като пример всекидневникът посочва изявление на китайската компания Menpad от Шънчжън, която произвежда различни „умни" устройства.

Компанията обяви, че в знак на подкрепа към Huawei ще предпочете чиповете напроизводителя, а освен това ще плаща на сътрудниците си 15 процента от цената на мобилните телефони на Huawei, които те ще си купят за лично ползване. Освен това служителите, които бъдат видени с мобилни телефони на Apple в ръка, ще бъдат глобявани със сума, равняваща се на пазарната стойност на американския телефон. Освен това от Menpad се заричат да не купуват автомобили, произведени в САЩ.

Друга китайска компания – Chengdu, от провинция Съчуан, обяви, че планира да замени оборудването си с продукция на Huawei. Тази фирма също обещава субсидии на работниците си при покупка на мобилни телефони на Huawei.

Междувременно Канада обяви, че все още не е получила от правителството на САЩ официална молба за екстрадирането на финансовия директор на Huawei, след като Мън Уанджоу бе арестувана на летището в канадския град Ванкувър, информира електронното издание на в. „Ванкувър стар“.

Всекидневникът отбелязва, че съдията по изслушванията е пояснил следното: САЩ имат 60 дни от момента на задържането (1 декември) на Мън Уанчжоу, за да изпратят молба за екстрадирането й до канадските власти. Ако молбата не бъде получена в този срок, то задържаната ще бъде пусната на свобода. Освен това съдията е отбелязал, че след получаване на документа слушанията по екстрадицията на гражданката на Китай в САЩ могат да продължат от няколко месеца до няколко години, уточнява БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още