IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски LNG терминал показва признаци на живот след прекъсване на вноса на газ

Извънредното спиране на експлоатацията на терминала Rudong, допринесе за свиването на общия внос на газ със 780 хил. тона до 6,52 млн. тона през октомври

10:10 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терминалът за втечнен природен газ (LNG) Rudong на държавния енергиен гигант PetroChina Co. прие първите си доставки през тази седмица след повече от месец на прекъсване на импорта на втечнено „синьо гориво“, съобщава Bloomberg.

Танкерът Gaslog Singapore дебаркира на терминала в провинция Дзянсу в сряда и отпътува на следващия ден, сочат данни за проследяване на товарните кораби, анализирани от Bloomberg.

Фактът, че корабът е отплавал с намален товар, означава, че количеството пренасян LNG е било разтоварено на терминала. Това е първият кораб, посетил пристанището от края на септември, когато по време на буря беше повреден сериозно тръбопровод.

Извънредното спиране на експлоатацията на терминала, който е сред най-големите в Китай, допринесе за спада в общия внос на газ до 6,52 млн. тона през октомври, което е първото понижение от март 2017 г. Входящите доставки, в това число LNG и тези, пренасяни по газопроводите, са намалели с 780 000 тона от октомври 2018 г., показват митническите данни, публикувани в петък. Тази разлика може да се дължи най-вече на спирането на Rudong, който през октомври миналата година е успял да приеме около 727 000 тона LNG, в сравнение с липсващите количества през миналия месец.

Прекъсването може да се прибави към общо забавяне на вноса от Китай, тъй като търговската война със САЩ оказва негативно влияние върху индустриалната дейност. До края на октомври вносът на газ нараства с около 7,9% от началото на тази година, в сравнение с 33-процентния скок от същия период преди година.

Забавянето вече е налице

„Нарастването на вноса на газ в Китай вече се забавя от лятото“, посочва Маги Куан, анализатор в BloombergNEF. „Прекъсването в Rudong просто направи забавянето още по-забележимо“, добавя тя.

Не е ясно колко бързо терминалът на Rudong ще достигне отново пълния си капацитет. Ремонтните дейности все още не са приключили, за да позволят доставка на газ през тръбопроводите до клиентите през този месец, посочва вътрешен източник, пожелал анонимност.

Сезонът на зимното търсене в Китай официално започва на 15 ноември, когато Пекин включва централна отоплителна система. Това би трябвало да увеличи потреблението на газ и да отвори място за повече внос.

„Търсенето на газ в Китай ще се увеличи“, смята Куан.

Но по-мекото време през зимата може да ограничи това сезонно търсене. Тази зима има "много малък шанс" за по-ниски от нормалното температури в Китай, съобщи от своя страна националната метеорологична администрация в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още