IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският банков регулатор е наредил разследване на потенциално рискови заеми

Сред разследваните компании е конгломератът Wanda и собственикът на футболния клуб Милан

17:21 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският банков регулатор (CBRC) е наредил разследване на потенциално рискови заеми, отпуснати на големи компании от страната, инвестирали масово в чужбина, съобщи засегнатият от проверката конгломерат Wanda, цитиран от Франс прес.

Обект на разследването са и други водещи китайски компании, сред които Fosun, собственик на курортите Club Med, HNA с дейности в аеронавтиката, финансите и туризма, както и Rossoneri Sport Investment Lux, която придоби футболния клуб Милан.

Банковият регулатор е наредил на банките в страната да направят анализи в компаниите, участващи в интензивни инвестиции в чужбина и сключили множество договори за банкови кредити, уточнява Wanda, потвърждавайки информация на финансовото издание "Цайсин".

Съобщението на конгломерата бе направено ден, след като бе спряна временно търговията на акциите на филмовото му подразделение Wanda Film на Шънчжънската фондова борса, след като се сринаха с близо 10 процента при масови продажби. Wanda обяви, че това се дължи на слухове, че банките призовават да се продават книжа на групата. Търговията бе възобновена днес.

Правителството в Пекин насърчава компаниите да инвестират в чужбина, за да се завладяват нови пазари. То обаче е обезпокоено от изтичането на капитали и от съмнителни кредити, като критикува "нерационалните" инвестиции в други страни и поставя препятствия за излизане на ликвидности от страната. Кабинетът възнамерява да ограничи и издаването на кредити в контекста на безпокойствата от разрастването на китайския дълг.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още