IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският бизнес се насочва към международно финансиране

Местните компании с достъп до външните пазари са стабилни, а доходността по облигациите им е по-висока от тази на западните

10:16 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският бизнес се насочва към международно финансиране

Китайските компании все по-често се обръщат към чуждестранни инвеститори за финансиране c оглед на засилващата се трудност за кредитиране от вътрешния пазар.

Това обаче би могло да доведе до по-високи разходи по заемите за местните фирми, които вече са изправени пред нарастваща задлъжнялост в рамките на страната. Стремглавият растеж на задълженията идва на фона на зараждащата се тенденция за покачване на лихвените проценти по света, както и на тази на поевтиняване на китайския юан спрямо щатския долар, пише MarketWatch.

Според данни на Nomura Holdings от края на 2013 г. базираният в континентален Китай бизнес, воден от банките, строителните предприемачи и енергийните компании, има предоставен от инвеститори извън страната дълг на обща стойност 169,2 млрд. долара. Равнището е с 60% по-високо спрямо година по-рано и повече от два пъти над отчетеното в края на 2011 г. Много от облигациите се продават в Хонконг – китайският автономен център, който функционира на базата на свои собствени закони, както и в Карибския басейн.

Инвеститорите считат, че закупуването на китайски корпоративни облигации е добър залог въпреки забавянето на втората по големина икономика в света. По думите им местните компании с достъп до международните дългови пазари са склонни да бъдат в добро финансово състояние, като вероятността да фалират е малка. Същевременно пък местните корпоративни облигации често предлагат по-големи доходности от тези на дружествата от Запада.

Скокът на чуждестранни заеми бележи обрат от времената около световната финансова криза. Тогава китайските дружества лесно намираха финансиране у дома, докато кредитирането от чужбина бе "мисия невъзможна". От началото на кризата обаче корпоративеният дълг на Поднебесната империя скочи до небето. Същевременно през миналата година правителството затегна отдаването на заеми, което принуди бизнеса да потърси други възможности. Допълнителен стимул се оказаха и ултра ниските лихвени проценти по доларовия дълг.

Въпреки това въпрос на време е лихвените ставки в голяма част от страните да започнат да се покачват. Китайският юан пък продължава да се обезценява спрямо долара, което от своя страна поставя в доста неизгодна позиция местния бизнес, тъй като повечето от задълженията са деноминирани в зелените пари.

Юанът поевтинява с над 3% от началото на 2014 г., което е рязък завой от тенденциите на поскъпване от последните години. Допълнителен натиск върху Пекин за корекции може да окаже и забавянето на растежа на най-голямата азиатска икономика, която продължава опитите си да се преориентира към отдаване на по-голяма важност на вътрешното потребление.

И все пак външният дълг на китайския бизнес все още бледнее в сравнение с повече от 9-трилионните държавни задължения на Поднебесната империя. Вследствие на азиатската криза от 1997 г. и 1998 г. Пекин постави ограничения върху възможността на местните компании да вземат заеми от чужбина, принуждавайки много от фирмите да разчитат на своите чуждестранни дъщерни дружества за външно кредитиране. По този начин натискът върху китайския бизнес бе засилен допълнително, като занапред негативната тенденция вероятно ще продължи да се разширява.

Още новини от Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още