IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер Ли Къцян призова за реорганизация на държавните компании

Той препоръча и насъчаване на сливанията, за да се повиши ефективността на операциите

08:30 | 21.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският премиер Ли Къцян призова държавните предприятия да насърчават сливанията и реорганизацията, за да повишават ефективността на операциите си, след като страната е изправена пред най-слабия си растеж от 25 години насам, съобщава Bloomberg.

Държавните предприятия трябва да задълбочат реформите с фокус върху стабилния растеж и повишаване на конкурентоспособността им, заяви Ли Къцян по време на семинар с участието на високопоставени представители в петък. Официални лица от държавна комисия за надзор на активите и изпълнителни директори на компании, сред които китайската Railway Construction Corp., присъстваха на срещата.

Втората най-голяма икономика в света вероятно ще се разрасне с най-бавния си темп за последния четвърт век през тази година въпреки петте съкращения на лихвените проценти от централната банка и фискалните стимули. Призивите на Ли идват на фона на сътресенията на фондовите пазари, които изтриха 5 трлн. долара от стойността на акциите и след внезапния ход от 11 август за промяна на валутния режим, който задейства най-голямото обезценяване на юана от две десетилетия насам и разтърси световните пазари.

Освен това Ли насърчи държавните предприятия да се отърват от т.нар. „зомбирани“ компании и тези, които страдат от дългосрочни загуби. За да подпомогнат растежа, Ли заяви, че държавните компании се нуждаят от стратегии за развитие на иновациита и от световни партньорства.

През миналата седмица Китай обяви дългоочакваните си насоки, с които държавните компании да станат по-ефективни докато политиците търсят начини за съживяване икономиката си, оценявана на 10 трлн. долара. Държавните лидери вече бяха обявили намеренията си да преразгледат държавните предприятия на срещата през 2013 г. в опит да елиминират ненужните компании и да повишат конкурентоспособността на останалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още