IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският растеж се е ускорил до 7,9% през 4-то тримесечие на 2012 г.

Икономиката се е оживила през последните три месеца на миналата година благодарение на държавните инвестиции в инфраструктура

09:00 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският растеж се е ускорил до 7,9% през 4-то тримесечие на 2012 г.

Икономиката на Китай е регистрирала през миналата година най-бавния си растеж от повече от десет години, повлечена от глобалните проблеми и корекцията на пазара на имоти, съобщава FT.

Данни на китайската национална статистика сочат, че през четвъртото тримесечие растежът се е ускорил до 7,9%, което прекъсна серията от седем поредни изключително слаби тримесечни периодa.

За цялата 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е отбелязал повишение от 7,8%, което е най-слабото от 1999 г., но според констатацията на статистическия институт “като цяло икономиката се стабилизира”.

Възстановяването се дължи на скока на държавните инфраструктурни разходи, които Пекин засили в средата на годината заради опасенията за дълбочината на икономическото забавяне. Мащабите им са доста по-малки от стимулите, които властите предприеха през 2008 г., но издадените ускорени одобрения за жп и пътни проекти са дали тласък на икономиката. 

Разхлабването на паричната политика, включително намаленията на лихвените проценти, както и възстановяването в цените на жилищата и строителната дейност също са подкрепили растежа.

Към края на годината се наблюдава и стабилизиране на износа на Китай. Други данни обаче показват, че към декември е регистрирано забавяне на инвестициите и много слаб растеж на промишленото производство на годишна база.

Стабилен остава и вътрешният пазар, след като продажбите на дребно също почти не са изменили растежа си спрямо предходната година.

Въпреки положителните развития, продължават опасенията за устойчивостта на оживлението в китайската икономика. Местните власти може да натрупат опасни дългове в стремежа си към по-висок растеж. Един от ключовите въпроси е дали новите лидери на страната ще продължат курса на повишение на разходите за държавни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още