IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският смог скъсява живота с 5,5 години

Заради политиката за осигуряване на безплатни въглища за отопление през зимата нивото на замърсяване в Северен Китай е много по-високо

15:12 | 09.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Статуя на Мао Дзедун на фона на строителната дейност и плътния въздух в Шънян, китайската провинция Ляонин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Статуя на Мао Дзедун на фона на строителната дейност и плътния въздух в Шънян, китайската провинция Ляонин. Снимка: Архив Ройтерс

Замърсяването на въздуха в Китай съкращава продължителността на живота средно с 5 години и половина в северната част на страната и увеличава броя на заболелите от рак на белия дроб, сърдечна недостатъчност и на апоплектичните удари, сочи разтърсващо проучване на професори от Масачузетския технологичен институт, университета „Цинхуа“ в Пекин и Пекинския университет, като и от Юдейския университет в Йерусалим, съобщи британският вестник Financial Times.

Увеличаващия се токсичен смог в Северен Китай се превръща в проблем от национално значение, след като замърсяването на въздуха достигна рекордно високи нива в столицата Пекин през януари, принуждавайки притесненото население на града да се обзаведе с въздушни филтри и маски за лице.

Но научните изследвания на въздействието му върху здравето са малко заради малкото исторически прецеденти за продължително излагане на толкова високи нива на замърсяване на въздуха.

Авторите на настоящото проучване са използвали данни за замърсяването от цял Китай за десетилетия назад. Те са изчислили, че замърсяването на въздуха в северната част на Китай е довело до загубата на общо 2,5 млрд. години човешки живот само през 90-те години на ХХ век.

„Това е първият случай, в който някой използва данните, за да покаже колко тежко се отразява дългосрочното замърсяване на човешкото здраве както по отношение на продължителността на живота, така и на типовете заболявания“, заяви Ли Хунбин, професор в университета „Цинхуа“ и съавтор на проучването.

„Той показва колко висока е цената на замърсяването по отношение на човешкия живот и че си струва правителството да похарчи средства, за да реши проблема със замърсяването, дори ако трябва да жертваме растежа за това“, добави Ли. Той оценява, че по-късата продължителност на живота, установена от проучването в Северен Китай, е равнозначна на съкращаването на работната сила с една осма.

Главоломното икономическо развитие на Китай през последните три десетилетия бе съпроводено от всеобхватно понижаване на качеството на въздуха, почвата и водата. Екологичните проблеми сега са нарастващ източник на социално недоволство и обществен протест, особено заради опасенията за здравето на хората.

В отговор Пекин затегна екологичното законодателство и регулациите, но до момента усилията имат слабо въздействие, за да обърнат тенденцията, натрупвана в продължение на десетилетия на нанасяне на вреди.

Проучването, публикувано в престижното американско списание Proceedings of the National Academy of Sciences, сравнява населението северно и южно от река Хуай, която преминава през Централен Китай. Замърсяването на въздуха е много по-силно на север от реката заради правителствената политика за осигуряване на безплатни въглища за отопление през зимата.

Използвайки данни за замърсяването от периода 1981-2000 г. и данни за здравословното състояние на китайците от периода 1991-2000 г., проучването разкрива, че увеличаване със 100 микрограма на общия брой фини прахови частици в един кубичен метър въздух – стандартна мярка за замърсяване на въздуха – съответства на понижаване на средната продължителност на живота с 3 години. Разликата между областите, разположени на север и на юг от реката, е около 185 микрограма на кубически метър.

"Открихме, че при хората, които живеят на север от реката, продължителността на живота е с 5 и половина години по-малка“, заяви Майкъл Грийнстоун, професор по икономика на околната среда в Масачузетския технологичен институт и съавтор на проучването. „Част от новото в това изследване е, че бе проведено с данни за измерване на актуалното замърсяване в Китай и реалното здравословно състояние и продължителността на живота на китайците. Това не е екстраполация“, подчерта той.

Повечето предишни изчисления за уврежданията на здравето от замърсяването в Китай бяха екстраполирани от проучвания, проведени в САЩ, където средните нива на замърсяване са доста по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
rraptor
преди 10 години
Китайците ни зариват с тонове пластмасови ***, които имат къс живот и трябва бързо да се сменят... Подбиват ни пазара с тяхната евтина работна ръка, отгоре на всичко и замърсяват природата! Китайците са чума! Не ги харесвам изобщо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
хахахаахах :))))))))))))))))))))))))))0Може и малко спамче да се драсне, ама и без това си е доста смешничко. Не става ясно грешката волна или неволна е..........Не знам пък кой минусчета напраска, опериран от чувство за хумор явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
hagan
преди 10 години
В най многоборйната страна са решили как да намалят проблема със изплащането на пениси просто ще умират хората по рано -черен хумор сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още