IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки ще отчетат по-бавен растеж на активите през тази година

Финансовите институции усещат влиянието на кампанията на Пекин за намаляване на финансовия риск, която включва укрепване на надзора

14:08 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските банки ще отчетат по-бавен растеж на активите през тази година, след като регулаторите предприеха редица мерки за ограничаване на риска във финансовата индустрия, съобщава Ройтерс, като се позовава на Шън Ренкан, председател на китайската Zheshang Bank Co, един от най-бързо развиващите се китайски кредитори.

Растежът на активите на 21е национални банки на Китай ще бъде по-малко от 10 на сто през тази година.

Банките усещат влиянието на кампанията на Пекин за намаляване на финансовия риск, която включва укрепване на надзора на банковите активи.

„За банките като нас, в началния етап на своя растеж, тези промени водят до относително голям натиск“, коментира Шън.

През последните пет години банковите активи в Китай са се увеличили повече от два пъти, достигайки 232 трлн. юана (33,6 трлн. долара) до края на 2016 г., показва статистиката на китайската Комисия за регулиране на банките (CBRC).

„Изискването за преместване на някои задбалансови сметки към баланса и строгият контрол над необслужваните кредити означава, че има много повече рисково-претеглени активи“, казва Шън.

Банките са изправени и пред огромно търсене на допълнителен капитал след агресивното отписване на лошите кредити.

В същото време китайската банкова система е изпреварила тази на еврозоната по обем на активите в края на 2016 г. и вече е най-голямата в света. Това е признак както за увеличеното влияние на страната в световните финанси, така и за зависимостта й от дългово финансиране за осигуряване на растеж.

Стойността на китайската банкова система е над 3,1 пъти по-голяма от годишния брутен вътрешен продукт на страната. За сравнение, в еврозоната това съотношение е 2,8 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още