IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските финтех компании предлагат неограничени възможности

Напрегнатите търговски отношения със САЩ може да забавят темповете на растеж

13:27 | 29.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки забавянето в растежа и напрежението в световната търговия Китай предлага „неограничени“ възможности, особено във финтех сектора, смята изпълнителният директор на Carlyle Group Глен Юнгкин, цитиран от CNBC.

“Виждаме, че този сектор предлага огромна възможност за растеж. Китайската икономика, от своя страна, също расте и то с най-бързите темпове в света. Китайското потребление също нараства с голяма скорост и всяко развитие на финансовата технология в тази среда ще бъде зашеметяващо“, добави той.

Китайската икономика отчете ръст от 6,7% през второто тримесечие на годината, което е с 0,1 % по-малко от първото тримесечие, информира още CNBC, позовавайки се на данни, публикувани от китайските власти.

Поради налагането на мита от страна на САЩ върху редица китайски стоки инвеститорите се притесняват, че икономическият растеж на Китай ще се понижи през следващите няколко тримесечия. Като се има предвид, че става въпрос за втората най-силна икономика в света, всяко забавяне на растежа на вътрешния пазар може да навреди и на глобалния икономически растеж.

Швейцарската банка UBS заяви в съобщение, че темповете на растеж на Китай се забавят, като търговската война със САЩ може да има ударно влияние върху спада в икономическия растеж на страната с 0,5 процентни пункта. Банката е понижила прогнозите си за Пекин от 6,6% и 6,4% съответно за 2018 г. и 2019 г. до 6,5% и 6,2%.

Въпреки това Юнгкин каза пред CNBC, че гледа позитивно на китайския растеж.

За сравнение, темпът на растеж на САЩ се е повишил с 2% през първото тримесечие на 2018 г.

„Смятаме, че променливостта на пазарите в близко бъдеще ясно се е увеличила и ще продължи да се увеличава, но в дългосрочен план не виждаме почти никакви признаци за рецесия“, добави Юнгкин.

Една от причините за пазарната нестабилност е търговското напрежение. Китайските акции, в частност, са доста уязвими от многократните заплахи на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху нов набор от китайски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още