IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските индекси бяха сред малкото изключения от червената вълна в Азия

Широкият индекс MSCI за Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония се понижи с 0,2%

11:33 | 09.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Водещите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха сесията в сряда предимно със спадове на фона на поредната порция данни за китайската инфлация, съобщава CNBC.

В континентален Китай налице обаче са ръстове. Индексът Shanghai composite напредна с 0,3%, а Shenzhen component остана почти без промяна, макар и на зелено. Хонконгският бенчмарк Hang Seng се понижи леко с 0,1%.

Според актуални данни индексът на производствените цени в Китай за май е нараснал с 9% на годишна основа – над очакваните 8,5% в анкета на Ройтерс. Индексът на потребителските цени за май също е нагоре с 1,3% на годишна основа, но е под очакваните 1,6%.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 изтри 0,4%, а по-малкият Topix – 0,3%.

Южнокорейският измерител Kospi пък се понижи с близо процент, а австралийският S&P/ASX 200 – с 0,3%.

Широкият индекс MSCI за Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония се понижи с 0,2%.

Във вторник Световната банка повиши прогнозата си за растеж на глобалната икономика до 5,6% през тази година. За сравнение, през януари очакването беше за 4%.

Въпреки това организацията предупреди, че производството ще е около 2% под предпандемичните прогнози до края на годината въпреки възстановяването.

При валутите доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, остава почти без промяна на равнище от 90,1 пункта.

Японската йена се разменя за 109,44 йени за долар, отслабвайки от равнището от около 109,2 йени от по-рано през седмицата. Австралийският долар се търгува за 0,775 щатски долара, като по-рано през седмицата достигна цена от 0,776 долара.

На стоковите пазари цената на петрола расте с по около 0,4% и при двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват до 72,47 долара, а върху американския сорт WTI – до 70,32 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още