IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвеститори често се насочват към големи и силно задлъжнели цели

Китайските инвеститори изглежда по-скоро оценяват размера, отколкото рентабилността, твърди Ifo

17:14 | 09.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайските инвеститори купуват в чужбина по-големи и по-силно задлъжнели компании, отколкото други инвеститори. Това е резултатът от проучване на института Ifo в Мюнхен, за което икономическите изследователи са анализирали повече от 70 000 придобивания в 92 страни от 2002 г. насам. Сред тях са 1900 поглъщания от китайски купувачи, от които 171 от целите на били германски компании.

Средностатистически придобиваните от китайците компании са седем пъти по-големи от компаниите, закупени от инвеститори от други страни. Също така съотношението на дълга на китайските придобивания е с 6,5 процентни пункта по-високо. За разлика от това средната рентабилност към момента на придобиването е „близо до нулата“. Най-често тези компании са по-евтини, а сделките са били без наддавания.

Другите инвеститори се фокусират върху по-малки компании с положителни приходи и по-нисък дълг.

Фактът, че китайските инвеститори купуват по-евтино, според проучването на Ifo противоречи на широко разпространеното твърдение, че китайските компании, които използват държавни субсидии, системно превъзхождат другите инвеститори и ги изтласкват от пазара. „Китайските инвеститори изглежда по-скоро оценяват размера, отколкото рентабилността, като по този начин избягват конкуренцията с други участници в наддаванията", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст, цитиран от Spiegel.

Предпочитанието към по-силно задлъжнели компании с по-ниска рентабилност би могло, според Фюст, също така да се обясни с по-дългосрочен инвестиционен хоризонт или по-добри възможности за финансиране от китайските държавни банки.

„Проучването разкрива също, че китайските държавни предприятия изпълняват стратегическата икономическа политика на правителството, по-специално тази за „Новия път на коприната“ и Made in China 2025.", казва Фюст.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още