IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските континентални пазари и Япония поведоха по ръстове в Азия

Двойно листнатите китайски технологични компании като Baidu и Alibaba са подложени на натиск през последните сесии

11:39 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион поскъпнаха в петък, като борсите в континентален Китай и Япония бяха сред най-големите печеливши в региона, съобщи CNBC.

В петък индексът Shanghai composite прибави 1,37% към стойността си, докато Shenzhen component нарасна с 2,26%. Индексът Hang Seng в Хонконг записа ръст от 1,14%.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,51% в следобедната търговия, докато индексът Topix нарасна с 1,28%. Kospi в Южна Корея напредна с 0,79%.

Акциите в Австралия поскъпнаха, като ASX 200 добави 0,54%.

Листнатите в Хонконг акции на Xiaomi и Great Wall Motor поскъпнаха съответно с 6,69% ​​и 11,9%. Това се случи, след като Ройтерс съобщи, че Xiaomi планира да произвежда електрически превозни средства, използвайки фабриката на Great Wall Motor.

Книжата на Baidu в Хонконг поевтиняха с 5,74%. Компанията направи слаб дебют в града по-рано тази седмица. Акциите на Alibaba, листнати в Хонконг, също поевтиняха с 2,62%.

Двойно листнатите китайски технологични компании като Baidu и Alibaba са подложени на натиск през последните сесии. Страховете за евентуално отписване на акциите от американските фондови борси се появиха отново, след като американската Комисия по ценни книжа и фондови борси прие закон, ангажиращ всички публични дружества да отговарят на американските одиторски стандарти.

В същото време председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна в четвъртък, че фискалната помощ от Конгреса и ускореното разпространение на ваксини са позволили на САЩ да се възстановят по-бързо от очакваното.

„Много постепенно, с течение на времето и с голяма прозрачност, когато икономиката се възстанови напълно, ще оттеглим подкрепата, която предоставяхме по време на извънредната ситуация“, коментира той.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 92,766 пункта след покачването си от нива под 92 по-рано през седмицата.

Японската йена се търгуваше на ниво от 109,25 йени за долар, след като отслабна от нива под 108,6 йени спрямо зелената валута по-рано тази седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,761 щатски долара, все още под нивата от около 0,774 долара, наблюдавани по-рано през седмицата.

Цените на петрола се повишиха в следобедните часове на търговията в Азия, като фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,74% до 62,41 долара за барел. Фючърсите върху американския петрол също повишиха цената си с 0,96% до 59,12 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още