Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китайските пазари реагираха позитивно на икономическите данни

Цената на петрола се повиши по време на сесията

Китайските пазари реагираха позитивно на икономическите данни

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари финишираха сесията предимно с повишения в петък, когато инвеститорите анализираха китайски макроикономически данни, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,96%, след като през предходната сесия докосна нов 21-годишен връх.

На Корейския полуостров Kospi отчете спад от 0,05% до 2 473,62 пункта. Технологичните акции се представиха смесено, след като заместник-председaтелят и главен изпълнителен директор на Samsung Electronics Куон О-хюн планира да се оттегли от управлението, което задълбочава притесненията за проблемите с лидерството в технологичния гигант.

В същото време Samsung  утрои рекордната си печалба и тя ще бъде по-висока през четвъртото тримесечие, а всичко това е задвижвано от бизнеса с компоненти, управляван от Куон.

Австралийският ASX 200 прибави 0,34% към стойността си, като телекомуникационният подиндекс поведе по ръст, повишавайки се с 0,76% по време на сесията.

Макроикономическите данни в Китай бяха посрещнати позитивно от китайските пазари. В Хонконг Hang Seng прибави 0,06%, а на китайските континентални пазари Shanghai Composite нарасна с 0,16%. Shenzhen Composite се повиши с 0,66% до 2 036,80 пункта.

Източник: CNBC

Малко преди важния партиен конгрес в Пекин китайската външна търговия отчита добри резултати. Изчисленият в долари внос отчита ръст от 18,7 на сто спрямо същия период на предходната година до 169,6 млрд. долара. Износът, който се е увеличил с 8,1% в сравнение със септември предходната година, също се развива по-силно.

Американските производствени цени се повишават с 0,4% през септември, а вниманието на инвеститорите е насочено към данни за инфлацията в петък.

Доларовият индекс остана стабилен на ниво от 92,968 пункта, понижавайки се спрямо нивото от четвъртък от 93,097 пункта. Спрямо японската йена американската валута поевтиня до 111,89 йени за един долар. Паундът поскъпна до 1,3296 долара за един паунд, което е най-високото ниво от седмица насам.

На петролния пазар фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,98% до 56,80 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 1,19% до 51,20 долара за барел.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова
Още по темата: Азия азиатски борси

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Азия
Китай обяви новия си икономически екип