IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските семейства стават все по-малки и все по-стари

Политиката за отглеждане на едно дете и миграционните процеси в страната оказват силно влияние върху домакинствата в Китай

14:48 | 27.05.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Семействата в Китай продължават да се свиват по размер, сочи нов доклад на Националната комисия за здраве и семейно планиране.

Добре известно е, че политиката за отглеждане на едно дете изигра ключова роля в намаляването на броя на членовете на домакинствата в азиатската страна. От средно 5,3 души на домакинство през 50-те години те намаляха до 3,02 през 2012 г., пише BusinessWeek.

Но това наложено от властите ограничение не е основният двигател на въпросните процеси през последните години, сочи докладът "Развитие на китайското семейство 2014". Все по-силно влияние имат вътрешната миграция и променящите се социални норми в страната през последните години.

Към 2010 г. Китай имаше над 160 млн. домакинства, съставени от един или двама души. Това се равняваше на 40 на сто от общия брой домакинства в страната, чийто брой обаче нарасна с 25 на сто от 2000 до 2010 г.

През същото десетилетие броят на едночленните домакинства се удвои, а тези от по двама души се увеличиха с 68 на сто.

Какво доведе до увеличаването на броя малки семейства?

В градовете младите хора имат много повече занимания, поради което чакат по-дълго, за да се оженят.
„Все по-голям брой добре образовани хора решават да се женят на по-късна възраст заради кариерата си“, гласи докладът. Той разкрива още, че промененото отношение към брака също е накарало мнозина да изберат да останат сами.

Тъй като населението на Китай остарява бързо, все повече и повече семейства са в напреднала възраст. 88 млн. от семействата в страната са съставени от хора над 65-годишна възраст, което е около една пета от общия брой.

Забелязва се и нарушаване на дългогодишния китайски обичай по-възрастните родители да живеят заедно с децата си. Около 300 млн. селски работници са мигрирали в градовете, където живеят далеч от родните си места. Това обаче се оказва проблем за провинцията, защото допринася за увеличаващата се бедност сред възрастните хора.

В заключение докладът допълва, че днешните 430 млн. китайски домакинства (една пета от семействата по света), ще се увеличат до повече от 500 млн. до 2040 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Неведнъж съм подчертавал, че Китай никога няма да се превърне в световен хегемон заради своята полово-възрастова структура. В Китай няма достатъчно жени и населението остарява 4.5 пъти по-бързо от това на САЩ. Според демографската прогноза на ЦРУ Китай ще се стопи до около 700 млн. души през 2100г от 1.3 млрд. сега а САЩ ще нарасне до 480 млн. души. Китай няма да издържи на сегашното темпо повече от 5-10 г години и ще започне плавно да потъва точно като Япония днес. Според мен Индия ще бъде икономика номер 1 в света а Китай ще е между 4-6 място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още