IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското Политбюро обеща повече гъвкавост в паричната и фискална политика

Фискалната политика ще е по-проактивна, а строителните проекти ще се увеличат, става ясно от изявление след срещата на китайското партийно ръководство

16:15 | 22.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Китайските лидери заявиха, че ще упражняват повече гъвкавост в паричната и фискалната политика на страната, сигнализирайки за фокусиране върху възстановяването на икономиката след епидемията от коронавирус.

Фискалната политика ще е по-проактивна, а строителните проекти ще се увеличат, става ясно от изявление, публикувано след срещата на Политбюро на Китайската комунистическа партия от 21 февруари, съобщава Bloomberg.

Централната банка в страната ще освободи част от резервите на някои търговски кредитори, за да може да се осигури дългосрочно финансиране за икономиката. Също така ще бъде обмислено и коригиране на основната лихва по депозитите в подходящия момент, посочва в отделно изявление заместник-управителят на Китайската народна банка Ли Гуоцян.

Коронавируст принуди властите в страната да изолират милиони хора по домовете им, оставяйки ги далеч от работните места, което оказа въздействие върху бизнеса, принуден да прекрати или ограничи дейността си.

Срещата на Политбюро в петък изпрати сигнал за засилване на облекченията както в паричната, така и във фискалната политика. Подобна промяна може да постави основите за повече данъчни облекчения и мерки за парично разхлабване.

Китайската народна банка скоро ще осъществи финансов преглед на състоянието на търговските банки и ще предложи на квалифицираните кредитори намаления на изискванията за техните резерви, съобщи в събота Ли в официалния профил на институцията в китайската социална мрежа WeChat.

От своя страна членовете на политбюро обещаха да ускорят усилията в подкрепа на индустриите, които са ангажирани с производството на ваксини, биомедицински продукти и медицинско оборудване, както и на бизнесите в работата по 5G и индустриалните мрежи. Ръководството на партията също така призовава местните власти да се насочат към възстановяване на бизнеса по региони и „активно“ да помагат за завръщането на работа, се казва още в съобщението.

„Политбюро прие по-подкрепящ тон в своята официална публикация, използвайки по-силни и по-категорични думи“, коментираха икономистите на Bloomberg Цян Уан и Дейвид Сю.Според тях това говори, че предстоят повече стимули, с които да се компенсира ударът върху икономическата активност от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още