Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Ключовият фактор за търговската война между САЩ и Китай - 5G

Новото поколение мрежи ще отговаря за инфраструктурата на бъдещето, а световните гиганти не могат да си позволят да изостанат

Ключовият фактор за търговската война между САЩ и Китай - 5G

Снимка: Архив Ройтерс

Търговските отношения между САЩ и Китай ескалираха в петък след месеци на заплахи за мита за милиарди. Въпреки че продукти – от соя до коли – вероятно ще бъдат в центъра на ударите, една ключова технология всъщност ще бъде основен двигател, който стои зад причините най-големите икономики в света да започнат търговска битка, пише в свой анализ CNBC.

Тази технология е 5G – следващото поколение мобилни мрежи. Да, тя ще позволява на хората да свалят филми за секунди. И да, ще доведе до по-добро интернет преживяване. Но 5G значи много повече от високоскоростен интернет. Той е смятан за технология, която ще поддържа следващото поколение инфраструктура – милиарди свързани устройства се очаква да са онлайн през следващите няколко години. Те ще служат за умни градове и за безпилотни коли.

5G може да бъде ключ към желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да направи „Америка велика отново“,както и за амбициите на Китай да бъде световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г.

Какви са залозите?

Мобилният интернет изисква „стандарти“, които могат да бъдат договорени глобално, така че компаниите, които правят телекомуникационно оборудване, както и мобилните оператори, да могат да пуснат технологията по целия свят. Спецификациите на 5G бяха одобрени през декември.

Още по темата

Но сега истинската надпревара е с производителите на оборудване - като ZTE и Huawei и европейските компании като Nokia и Ericsson, които искат да бъдат лидери в 5G. Американските производители на чипове като Qualcomm и Intel също са въвлечени, както и мобилните оператори. И това е част от нещата, за които е търговската война, твърди Диклън Ганли, главен изпълнителен директор на комуникационната компания Rivada Networks.

"Става дума за това кой ще дефинира и контролира модела, архитектурата и плановете за 5G”, коментира още Ганли в интервю за CNBC.

По думите на анализатора това е много по-важно от стратегическа гледна точка – дори повече от контрола над честотите.

Залогът е в размер на трилиони долари икономическа стойност. 

Каква е ситуацията?

В САЩ фирмите се конкурират агресивно една срещу друга, за да спечелят абонати. Това засяга тяхната печалба, което значи и възможността им да инвестират в иновации.

В Китай обаче две или три от ключовите компании, които доминират на пазара, са облагодетелствани, защото са държавни. Те могат да продължат да оперират и да инвестират заради подкрепата от страна на правителството. Това ще им позволи да изпреварят американските телекоми.

Ганли твърди, че макар много европейски и американски телекомуникационни компании да може да изчезнат, Китай ще има шанса да задържи своите вътрешни играчи на гребена на вълната за няколко години. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Напредъкът в търговските преговори окрили азиатските пазари