IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са трите основни предизвикателства пред Азия през 2014 г.

Основният фокус очаквано е насочен към Китай и Япония

13:02 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои ще са трите основни предизвикателства пред Азия през 2014 г.

Пазарите може и да са съсредоточени в бъдещето на количествените улеснения в САЩ, но с основна важност за глобалната икономика са и бързо развиващите се азиатски икономики. Това накара експертите от Pimco да се запитат кои са трите най-големи заплахи пред региона.

По думите на анализатора от Pimco Рамин Толуи на първо място стои "Абеномиката". Започнатата от премиера Шиндзо Абе мащабната идея за реформиране до момента оказва силна подкрепа на японската икономика. Въпреки това Толуи очаква тласъкът да изчезне, особено след като страната се сблъска с увеличаването на данъка върху продажбите от 5 на 8% през април.

"Фискалните стимули са с основна роля за растежа на японския брутен вътрешен продукт през последните няколко тримесечия. Въпреки това с оглед на покачването на данъка те най-вероятно ще допринесат много по-малко през 2014 г.", отбеляза пред CNBC Томоя Масанао, ръководител на подразделението в Pimco за Япония.

Той добави, че японските управляващи най-вероятно ще заложат "всичките си карти" на настоящата политика, ако икономиката започне да отслабва прекалено много след второто покачване на данъка върху продажбите през 2015 г.

"Стратегия за растеж, която е от ключово значение за успеха на „Абеномиката“, все още обаче не е така обещаваща", отбеляза Maсанао.

"Японският частен сектор може да загуби доверие, ако министър-председателят Абе започне да консумира политическия си капитал извън икономическите политики", добави още той.

Социологическите проучвания показват, че подкрепа за Абе е намаляла до най-ниското си равнище откакто кабинета встъпи в длъжност. Последните спадове бяха продиктувани от приемането на спорен закон за сигурността, които може да позволи политически натиск върху медиите.

На второ място експертите от Pimco поставят напредъка на Китай в опитите на страната да намали зависимостта си от външно кредитиране с цел стимулиране на растежа.

"Китайският икономически растеж е в средата на един структурен спад на въшните инвестиции, които захранват 10 на сто от годишния брутен вътрешен продукт през последното десетилетие", каза Рамин Толуи.

"Растежът през следващото десетилетие изисква ребалансиране на икономиката към търсене от страна на домакинствата", добави още той.

Анализаторът не очаква реформите, обявени след Третия пленум на Комунистическата партия, да постигнат ефект в краткосрочен план.

Третият въпрос, които си задават в Pimco, е дали развиващите се пазари в Азия ще преминат пред финансовите колебания без прекомерни икономически сътресения.

"Ние очакваме политиците да се изправят подновени пристъпи на напрежение на места като Индия и Индонезия", посочи Толуи.

"Крайният резултат е азиатска перспектива, в която растежът се стабилизира, но не звездно", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още