Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Kоронавирусът помрачи настроенията на азиатските борси

Мстериозният вирус, заразил вече стотици хора в Китай, се разпространява бързо

Kоронавирусът помрачи настроенията на азиатските борси

Източник: Ройтерс


Акциите в континентален Китай отбелязаха спадове в четвъртък, което доведе до понижения сред големите пазари в региона, докато случаите на заразени с причиняващия пневмония вирус в Китай нарастват.

Индексът Shanghai composite затвори с понижение от 2,75 % до ниво от 2976,53 пункта.

Бенчмаркът Shenzhen composite отбеляза спад от 3,45% до 1756,81 пункта. 

Индексът Hang Seng в Хонконг също се понижи с 1,52% до ниво от 27 909,12 пункта.

В Япония Nikkei 225 отписа 0,98%  до ниво от 23 795,44 пункта.

Още по темата

Публикуваните в четвъртък данни за японската търговия показаха, че износът намалява повече от очакваното през декември, съобщава CNBC. Японският износ е спаднал с 6,3% през декември в сравнение с година по-рано, показват данните на Министерството на финансите на страната. Това е далеч по-голям спад от намалението от 4,2%, очаквано от икономистите в анкета на Ройтерс.

В Южната Корея Kospi също отбеляза спад с 0,93% до ниво от 2246,13 пункта.

Междувременно в Австралия бенчмаркът ASX 200 затвори с понижение от 0,63% при 7088 пункта.

Данните от страната в четвъртък показват, че ръстът на работните места надхвърля очакванията. На сезонна база през декември в Австралия са създадени 28 900 работни места, сочат данни на Австралийското статистическо бюро. Това е много над очакваното увеличението с 15 000, според анкета на Ройтерс.

Към 12:18 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,58 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,687 щатски долара.

Настроения на инвеститорите бяха помрачени тази седмица, тъй като мистериозният коронавирус, заразил вече стотици хора в Китай, се разпространява. Световната здравна организация отложи за четвъртък решението си дали да обяви болестта за глобална спешна ситуация в здравеопазването. От четвъртък сутрин по пекинско време целият обществен транспорт в китайския град Ухан, където се смята, че е огнището на разпространение на болестта, е спрян. 

„Изчакайте след Китайската Нова година“, заяви Дейвид Рош, президент и глобален стратег на Independent Strategy, пред CNBC, добавяйки, че до този момент вероятно ще има „много по-ясна идея за смъртността“. "След Китайската Нова година ще знаем степента, скоростта и ... обхвата ... на инфекциите ... от този вирус", добави още той.

Празниците, свързани с Китайската Нова година, трябва да започнат в събота, като стотици милиони китайски граждани се очаква да пътуват в страната или в чужбина през периода.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари приеха колебливо графика за повишаване на лихвите в САЩ