Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Корпоративната задлъжнялост в Китай е много висока, предупреди централната банка

Според управителя Джоу Сяочуан банките ще оттеглят подкрепата си от финансово нестабилни фирми

Корпоративната задлъжнялост в Китай е много висока, предупреди централната банка

Управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан. Снимка: Ройтерс

Корпоративната задлъжнялост в Китай е прекалено висока, но ще отнеме време тя да се понижи до по-управляеми нива. Това заяви управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, цитиран от Ройтерс.

Китайските власти обещаха овладеят задлъжнялостта и рисковете на жилищния пазар през 2017 г. след години наред експанзия, задвижвана от кредити, която от своя страна трябваше да достигне официалните целеви нива. Мнозина анализатори обаче се съмняват, че правителството в Пекин ще прокара потенциално болезнените реформи, особено ако икономическият растеж се забави.

„Нефинансовият корпоративен ливъридж е прекалено висок“, каза Джоу Сяочуан пред журналисти в рамките на годишната парламентарна сесия. По думите му ще се направят усилия за овладяване на нивата на дълга, включително преструктуриране на фирми с висока задлъжнялост, както и понижаване на индустриалния свръхкапацитет. 

Още по темата

Според Джоу банките ще оттеглят подкрепата си от финансово нестабилни фирми и по този начин той повтори обещанието на други представители на властите да изчистят пазара от такива т.нар. зомби фирми. „Смятам, че този процес е сравнително средносрочен. Няма да има много видими резултати в краткосрочен план, защото съществуващата задлъжнялост е много висока“, допълва управителят на централна банка.

„Мерките от страна на местните власти, да овладеят поскъпването на жилищата ще забави ръста на ипотеките до известна степен, но жилищните кредити ще продължат да растат със сравнително бърз темп“, каза още Джоу.

69-годишният Джоу Сяочуан пое управлението на Народната банка през 2002 г. и се смята за архитект на финансовите реформи в Китай.

Корпоративният дълг в Китай нарасна до 169% от БВП по данни на Банката за международни разплащания.

„Китай първо трябва да стабилизира дълга си като цяло, преди да започне постепенно да го понижава“, каза заместник-управителят И Ган по време на същия брифинг.

Съотношението между дълга и БВП на Китай нарасна до 277% в края на 2016 г. спрямо 254% предходната година, като все по-голям дял от новите кредити се използват за погасяване на стари, се казва в анализ на швейцарската банка UBS.

В края на миналата година Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че ръстът на кредитирането в Китай е много бърз по международните стандарти. Без цялостна стратегия за справяне с проблема съществува нарастващ риск от банкова криза или рязко забавяне на ръста или двете, посочи фондът.

„Ако централната банка се насочи към неутрална позиция, това ще помогне за реформите в сферата на предлагането“, коментира Джоу. През последните месеци регулаторът предпазливо започна леко затягане на политиката в опит да овладее задлъжнялостта и да се справи със спекулативната активност, посочва Ройтерс.

гледано: 1700   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
3
 
1
преди 4 години
нема страшно, дигат си тавана на дълга кат Сашшовските пеераси и жми градо
..... :))

Още от Азия
Саудитска Арабия екзекутира трима военни за държавна измяна