IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kospi изтри близо 5% на фона на нови ръстове в броя на болните от коронавирус

Основните борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха със значителни спадове

11:49 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основните борси в Азия затвориха сесията в понеделник на червена територия, тъй като инвеститорите изразиха притеснения за потенциалното въздействие на скорошните ръстове в броя на заразените с коронавирус, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 3,47% до 21 530,95 пункта, докато индексът Topix спадна с 2,54% до ниво от 1530,78 пункта. В Южна Корея показателят Kospi  отписа 4,76% и затвори при 2030,82 пункта.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite  намаля с 1,02% до 2890,03 пункта, докато показателят Shenzhen component се понижи с 0,53% до 11 192,27 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng намаля с 2,20% до 23 766,16 пункта.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с понижение от 2,19% при 5719,80 пункта.

Към 11:25 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,37 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,682 щатски долара.

Развитието около пандемията от коронавирус продължи да бъде наблюдавано от инвеститорите в понеделник.

Район в китайската столица Пекин беше поставен в "извънредно положение" след ръст на заразените с коронавирус, свързан с голям пазар за търговия на едро. В САЩ Тексас и Северна Каролина също съобщиха в събота за рекорден брой хоспитализации, свързани с коронавируса.

„След като икономиките се рестартират, трябва да се очаква увеличаване на процента на заразяване, въпросът е дали мерките за откриване ще бъдат достатъчно ефективни, за да позволят локализирани мерки за ограничаване, без да се налага отново да се затварят целите икономики“, коментира Родриго Катрил, старши валутен стратег в National Bank Australia.

Коментирайки неотдавнашния ръст в заразените в Пекин, независимият анализатор Фрейзър Хауи каза: „Ако не друго, дори китайците сега осъзнаха, че затварянето на стотици милиони, ако не милиарди, здрави хора и сривът на икономиката причинява много дългосрочни проблеми, които просто не се решават с вдигането на блокадата в някакъв момент от бъдещето".

„Имахме редица спорадични огнища  отново и отново, и мисля, че китайското правителство е доказало досега, че успява да управлява заразата“, каза Йохана Чуа, стратег в Citi Global Markets Asia.

Междувременно китайските икономически данни за май, публикувани в понеделник, не отговориха на очакванията. Индустриалното производство в страната е нараснало с 4,4% на годишна база през месеца на фона на очакванията за 5-процентово увеличение. Продажбите на дребно са спаднали с 2,8% на годишна база през май, надвишавайки очакванията за спад от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още