IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитна криза в Китай би довела до несравними загуби за китайските банки

Според американски анализатор загубите им биха били 5 пъти по-големи от тези на щатските банки при глобалната финансова криза

13:27 | 20.02.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската кредитна криза ще доведе до загуби за китайските банки с 400% по-големи от удара, който американските кредитори поеха по време на кризата с високорисковите ипотечни кредити, предупреди мениджърът на хедж фонда Hayman Capital Кайл Бас в писмо до инвеститорите.

Подобно на подхода на американската банкова система към глобалната финансова криза банковата система на Китай все повече се стреми към прекомерен левъридж, регулаторен арбитраж и безотговорно поемане на рискове“, пише в писмо от сряда основателят на Hayman Capital Бас.

Загубите на банковата система, които може да надвишат с 400% загубите на американските банки по време на кризата с високорисковите ипотечни кредити, започват да се ускоряват“.

Активите на банковата система на Китай са нараснали до 34,5 трлн. долара през последните 10 години от 3 трлн. долара, пише Бас, който е известен като един от малкото големи инвеститори, правилно прогнозирали срива на високорисковите ипотечни кредити в САЩ, който стартира глобалната финансова криза през 2008 г.

Това разширяване на базата с активи на банковата система е захранено до голяма степен от бързо кредитно разширяване, пише Бас, което е помогнало да се финансира огромната, и често неефективна, инфраструктурна програма, насърчила растежа на Китай.

Китайската банкова система става още по-несигурна, когато осъзнаем, че дори в най-големите банки заемите не се дават на кредитополучателите въз основа на способността им да ги изплатят“ пише той. „Вместо това кредитните решения са политически решения, направени от държавата“.

Ако добавим към това опасността от сенчестата банкова система на Китай – съставена от инструменти, които според Бас банките в страна използват, за да заобикалят ограниченията при кредитирането, и крайният резултат са „тиктакащи бомби“ в китайската банкова система, обяснява мениджърът.

Китайските банки ще изгубят капитал за близо 3,5 трлн. долара, ако банковата система на страната изгуби 10% от активите си“, пише Бас. „Исторически погледнато Китай досега е изгубил над 10% от активите си по-време на цикъла от необслужвани заеми“.

Той отбелязва, че американските банки са изгубили около 650 млрд. долара от капитала си по време на глобалната финансова криза.

В писмото се казва, че според оценки на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS) загубите в китайската банкова система по време на цикъла на необслужвани заеми от 1998 до 2001 г. са над 30% от БВП.

Очакваме загубите в този цикъл да наминат предишните. В крайна сметка 30% от китайския БВП днес е близо 3,6 трлн. долара“, предупреждава той.

Бас очаква огромните загуби да принудят Пекин да рекапитализира китайските банки и сериозно да обезцени юана.

Китай вероятно ще отпечата юани на стойност над 10 трлн. долара, за да рекапитализира банковата си система“, казва Бас. „Докато цикълът от загуби достигне максимума си, вярваме, че юанът ще се обезцени с над 30% спрямо щатския долар“.

Доларът вече поскъпна с 5,9% спрямо юана от август досега, когато острото обезценяване от страна на централната банка на Китай разтърси пазарите. Централната банка въведе редица мерки, за да спре, или поне да забави, спада на валутата с надеждата да постигне съответното обезценяване.

Макар че много анализатори определят огромните, макар и свиващи се, валутни резерви в размер на 3,23 трлн. долара като защитна стена срещу кризата, Бас казва, че тази сума просто не е достатъчна.

Според неговите оценки Китай всъщност има резерви само за около 2,1-2,2 трлн. долара след корекция спрямо някои фактори, включително около 700 млрд. долара, свързани с държавния инвестиционен фонд на страната CIC. Това е под оценката му, че Китай ще се нуждае от поне 2,7 трлн. долара спасителен заем на банковия сектор.

Ликвидната позиция по отношение на валутните резерви на страната вече е под критичното ниво на минималната адекватност на резервите“, пише той.

От известно време в пространството циркулират прогнози за икономическо бедствие в Китай. Страната отбелязва спад на икономическия си растеж до 25-годишен минимум от 6,9% през 2015 г. на фона на прехода към икономика, задвижвана от потреблението, а не от производството.

По отношение на позиционирането му спрямо банков срив в страната Бас казва, че „това, което се случва в Китай няма да остане в Китай“, допълвайки, че „решихме да ликвидираме по-голямата част от рисковите си активи“.

Очевидно мениджърът не планира да започне да купува на пазара в скоро време.

Следващите 18 месеца ще бъдат изпълнени с фалстартове, рали на риска и чисти догадки“, пише той.

Не всички от мрачните прогнози на Бас досега са се реализирали.

В продължение на пет години той твърдеше, че японските държавни облигации ще се сринат, като част от помитаща финансова криза, която тепърва трябва да се материализира там. Търговията с държавни облигации обаче засега показва точно обратното.

Вместо срив на цените на японските държавни облигации, те отчитат ръст, като основните 10-годишни отбелязват отрицателна доходност за пръв път тази седмица.

Hayman Capital е постигнал възвръщаемост от около 1,7% миналата година, твърди доклад на Bloomberg.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Кредитна криза в Китай би довела до несравними загуби за китайските банки---Да се спуква и тука балона, да идва най-накрая тая 3-та световна, да настава хаоса и анархията, че тъкмо имам лично разчистване на сметки с някои хора, които доста ме окрадоха..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
А как ще проработи обезценката на юана след като той е вътрешна валута и дори и вътрешна не е. Ако САЩ искат да ги спасяват трябва да си обезценят долара, ако не го обезценят китайците ще бъдат затиснати от дълговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
А как ще проработи обезценката на юана след като той е вътрешна валута и дори и вътрешна не е. Ако САЩ искат да ги спасяват трябва да си обезценят долара, ако не го обезценят китайците ще бъдат затиснати от дълговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
що бе ше си го напечатат пак ей американците как го напрайха, жълтите що да не могат същото ?!? Ше кажат ей имаме дефлация вили на могили и айде QE 4-16 и ше ги опраат банките им там кво толкова ? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Скок от 3 на 34трлн. за 10год. е сериозна работа и явно ще има обезценка на юана което ще накара САЩ и ЕС да обезценят валутите си - валутната война Динамика на инфлацията и дефлацията в САЩ (1650 - 2000) - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F#/media/File:US_Historical_Inflation_Ancient.svgДефлацията е лошо нещо и може да се избегне само ако заплатите следват инфлацията но уви и защото балоните са много Динамика на инфлацията в САЩ, Япония, (Западна)Германия, Австрия и Швейцария (1950 - 2005) - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F#/media/File:Cpis.PNG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още