IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Тайланд и спиралата на насилието

Желанието на Таксин да се върне в родната си страна доведе до вихър от проблеми в управлението на Инглук Шинаватра

15:24 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в Банкок. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Протест в Банкок. Снимка: архив Ройтерс

Пътешествието на Инглук Шинаватра от никому неизвестна личност в политическия свят до премиер се оказа изключително бързо. А потапянето ѝ в истинска криза се случи също толкова бързо.

Шинаватра беше абсолютен новак в политиката, когато встъпи в длъжност през 2011 г. Доскоро занимавала се с бизнес 46-годишна Шинаватра изненада много наблюдатели на Тайланд, заставайки начело на кабинета след години на кървави политчески вълнения.

След този си успех тя просто потегли напред, натискай бутона с надпис „Самоунищожение“.

Тайланд пое към най-тежката си криза от години, а зад нея стои пагубната намеса на брата на Инглук – милиардерът Таксин, който бе свален от власт през 2006 г. с военен преврат. В момента той живее в чужбина, за да избегне делото за корупция, заведено срещу него.

Намесата всъщност се състои в законопроект, предложен от правителството, който трябваше да освободи обикновените тайландци от обвиненията им в престъпления, свързани с протестите. Всъщност зад идеята за амнистия стоеше и възможността самият Таксин да бъде освободен от отговорност за делата му и да се върне отново спокойно у дома.

Приемането на законопроекта през ноември миналата година предизвика гражданите да излязат на улични протести, а по време на безредиците загинаха 10 души, стотици бяха ранени, като случилото се промени напълно политическата кариера на Инглук.

Въз основа на интервюта с висши членове на управляващата партия За Таи и нейните съюзници, наречени „Червените ризи“ Ройтерс разкрива как намесата на Таксин успява да разбие двете години относително спокойствие в страната.

Анализът подчертава и колко бързо грешните политически стъпки могат да доведат до насилие в Тайланд. Всичко това изглежда като предупредителен знак в навечерието на парламентарните избори в неделя, които протестиращите се заканиха да провалят.

От едната страна стоят Таксин и по-малката му сестра Инглук. Таксин успя да преначертае политическата карта на страната, ухажвайки избирателите в селата в северната и североизточната част, благодарение на което се сдоби с властта. По-късно обаче той използва влиянието си, за да изведе напред интересите на големите компании, включително и на своята. Подкрепените от Таксин партии печелиха убедително всички избори в страната от 2001 г. насам.

От другата страна стоят традиционните елити в Банкок, които са застрашени от мълниеносното му издигане – предимно военни и бюрократи, които намират Таксин за корумпиран човек, а сестра му – за негов главен помощник.

Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още