Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Купува ли Централната банка на Китай държавни облигации от вторичния пазар?

Количеството държавни облигации, държани от чуждестранни централни банки и клирингови къщи, е нараснало до 1,78 трлн. юана през юли

Купува ли Централната банка на Китай държавни облигации от вторичния пазар?

Снимка: Bloomberg L.P.

Народната банка на Китай (PBOC, централната банка на страната, б.ред). вероятно е закупила държавни облигации от местните банки през юли – рядък ход, който анализатори свързаха с намеренията на регулатора за рекордното количество издаден държавен дълг, съобщава Bloomberg.

Количеството държавни облигации, държани от „други“ инвеститори, категория, която включва централни банки и клирингови къщи, е нараснало със 196,5 млрд. юана до 1,78 трлн. юана (256 млрд. долара) през юли, сочат данни, публикувани от China Central Depository & Clearing Co.

Увеличението е най-голямото, откакто оценката на данните от Bloomberg стартира в края на 2018 г., което подтиква редица анализатори да спекулират, че централната банка на Китай може да е купила някакъв държавен дълг през въпросния месец. 

Още по темата

От PBOC отказват да дадат коментар по темата.

В предходните месеци регулаторът многократно отхвърляше възможността за подобни покупки, като в същото време се противопоставяше и на идеята за по-широки икономически стимули и понижение на лихвените проценти. Въпреки това PBOC изрази готовност да подкрепи фискалната политика на правителството.

Миналата седмица PBOC заяви в доклада си за политиката, че ще работи с Министерството на финансите за подпомагане на продажбите на държавни облигации, без да се уточняват мерките. Анализаторите очакват институцията да управлява предлагането на ликвидност, за да помогне на местните банки да усвоят рекорден размер на търгуваните специални облигации през тази година.

Доходността по 10-годишните държавни облигации в Китай се повиши за трети месец през юли, като отбеляза най-дългия си период на ръст от 2018 г. насам. Към момента тя достига ниво от около 2,96%.

„Има вероятност централната банка да е купила държавни облигации“, пише в бележка Минг Минг от Citic Securities Co.

Този ход е по-вероятно да представлява опит за „пряко финансиране на реалната икономика“, а не за количествено облекчаване, като PBOC купува антивирусни облигации, като инвестира в проекти със стабилна възвръщаемост, изтъква анализаторът.

Някои икономисти предупредиха за подобни спекулации. Въпреки че покупките на вторичния пазар са възможни, са необходими повече данни, за да се потвърди идеята, особено данните за баланса на централната банка за юли, смята Лю Тин, главен икономист на Nomura International за Китай.

Очаква се PBOC да публикува тези цифри в петък, съгласно календар, поместен на уебсайта на банката.

Според други икономисти облигациите са закупени от чуждестранни централни банки чрез своите споразумения с PBOC за валутен суап.

Анализатори, свързани с китайското Министерство на финансите, изразиха по-рано своите предположения, че централната банка на Китай ще закупи държавен дълг през тази година - стъпка, която може да помогне за намаляване на въздействието върху пазарите, тъй като правителството планира рекорден размер на продажби, за да смекчи рисковете за растежа на икономиката.

Според китайското законодателство PBOC няма право да купува държавен дълг на първичния пазар.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Сингапур забранява бизнеса с разплащания чрез Wirecard