IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Японската централна банка следи внимателно глобалните пазари

Управителят увери, че регулаторът няма да се поколебае да се намеси, за да постигне целта за 2% инфлация

12:43 | 11.04.16 г.
<p>
	Харухико Курода. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка следи внимателно как колебанията на нестабилните пазари може да засегнат икономиката на страната, както и ръста на цените. Това заяви управителят Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

„Глобалните финансови пазари остават нестабилни и инвеститорите стават все по-предпазливи към предприемане на риск заради несигурността за перспективата пред развиващите се икономики и държавите, зависещи от износа на ресурси“, заяви Курода в понеделник. 

„Банката няма да се поколебае да предприеме допълнителни мерки за облекчения, ако е необходимо, за да постигне целта си за инфлацията“, посочи още той.

Основно притеснение на регулатора е поскъпващата йена, която вреди на компаниите износителки. В понеделник валутната двойка падна под 108 йени за долар, но към 12:20 часа българско време курсът е 108,16 йени за долар.

През последния месец валутата поскъпна с над 5% спрямо щатския долар, а от началото на годината повишението е с около 10%.

Курода посочи, че централната банка остава в състояние на изчакване занапред, а целта за инфлацията остава 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още