IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода изрази увереност, че инфлацията в Япония ще се ускори значително

С условията по гъвкавата парична политика, подкрепени и от фискална политика, ще можем да видим как цените се повишават значително, казва централният банкер

10:52 | 05.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода е уверен, че инфлацията ще се ускори значително чрез мащабните парични стимули и фискалната подкрепа. Това заяви самият той пред американската телевизия CNBC.

“Нагласата на японското общество е все още доста предпазлива що се отнася до очакванията за инфлацията”, казва Курода. „Уверен съм, че с условията по гъвкавата парична политика, подкрепени от фискална политика, в крайна сметка ще можем да видим как цените се повишават значително“, допълва той.

По думите му японската икономика показва „силна тенденция за възстановяване“ през последните две тримесечия, което ще помогне за свиването на пропастта между действителния икономически ръст и потенциала на икономиката, ще затегне трудовия пазар и в крайна сметка ще ускори инфлацията до 2%.

„Контролът на кривата на доходността работи доста добре и, разбира се, е около 0 за 10-годишните облигации, и ако стойността трябва да бъде променена, комисията по парична политика ще го обсъди. Струва ми се обаче, че тъй като икономиката вероятно ще нарасне с около 1,5%, а заплатите и цените ще започнат да растат през идните месеци и години, засега трябва да поддържаме този таргет от 0%“, казва Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още