IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са заровени корените на конфликта в Кашмир?

Усилията на Исламабад да поддържа сепаратизма в индийския щат не е единствената искра, която подсилва напрежението

13:45 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кашмир беше преди години най-опасното място на света. Оспорван между ядрените сили Индия и Пакистан, този отдалечен хималайски преден пост е единственият индийски щат с преобладаващо мюсюлманско население.

Преди на власт да дойде сегашният премиер Нарендра Моди, изявен националист, напрежението в Джаму и Кашмир (както е официалното название на този щат) спадаше. Терористичните нападения бяха намалели, туризмът вървеше нагоре и ситуацията изглеждаше под контрол. Всичко това сега е минало, пише списание National Interest.

В понеделник правителството на управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP - от която е и Моди) предприе драстична мярка и отмени конституционно гарантираната автономия на Кашмир. Също така беше обявен и план за разделяне на Кашмир и понижаване на статута му от пълноправен щат на присъединена територия под федерално управление. Там бяха разположени повече от десет хиляди войници, интернет достъпът беше спрян и водещи политици от Кашмир бяха поставени под домашен арест. Сега сепаратизмът, който набра скорост след период на относително спокойствие, е готов да избухне.

Преди BJP и Моди да дойдат на власт, участието на Кашмир в индийската политика се покачваше, както и туристическите пътувания. Само 135 души загинаха в престрелки през 2013 г., драстичен спад в сравнение с 3073 през 2003 г. Но през изминалата 2018 г. броят на убитите нарасна до 451 жертви (най-висок за последните десет години), броят на членовете на бунтовнически групировки се увеличи четири пъти и регионалното правителство изпадна в колапс, което доведе до директно федерално управление за щата. През февруари тази година първият от 14 години атентат с кола бомба уби 41 индийски войници. На парламентарните избори през май Кашмир беше единственият щат с под 50% участие в гласуването, а в някои окръзи броят на гласувалите беше в едноцифрени числа.

Корените на този конфликт са дълбоки и започват още преди разделянето на Индия и Пакистан от 1947 г., като оттогава са оставили дълбок отпечатък в регионалното военно напрежение между двата съседа, водили три кръвопролитни войни в последните 70 години. Пакистан има своя дял в кашмирските престрелки и убийства, като финансира сепаратистите и тайните му служби ги обучават. Много терористи намират сигурно убежище в Пакистан след нападения, извършени в Индия, а религиозни групи, подобни на талибаните, набират младежи, готови да станат част от джихада. Всички те са замесени в отвличания на самолети, атаки срещу индийския парламент и отвличания на американски и европейски туристи.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още