IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Чуждите компании в Китай получават много добра възвръщаемост

По време на Световния икономически форум в Тиендзин премиерът коментира предизвикателствата пред Китай

14:21 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Почти всички чуждестранни компании в Китай получават добра възвръщаемост от инвестициите си, заяви премиерът на страната Ли Къцян пред 180 глобални и китайски изпълнителни директори по време на Световния икономически форум в Тиендзин.

Известни основатели на редица компании като Марк Беньоф от Salesforce.com, Травис Каланик от Uber и Лей Джун от Xiaomi бяха сред бизнес лидерите на събитието, коментира CNBC. Министър-председателят отправи поздравителен адрес, заявявайки, че иска директно да говори за бизнес и призова за въпроси от мениджърите по време на т.нар. „Летен Давос“.

Беньоф попита Ли Къцян за най-спешните предизвикателства пред Китай според него и как бизнесът може да си партнира със страната, за да ги преодолеят.

Според Ли Къцян частният бизнес, както местният, така и чуждестранният, е помогнал да се идентифицират ограниченията пред растежа и иновациите в Китай. В същото време обаче той подчерта, че дори чужди компании, които са срещнали проблеми, докато правят бизнес в Китай, се справят доста добре.

Дори ако сте срещнали определен вид трудности или търкания в процеса, вярвам, че ако разгледате инвестициите си или компанията си през последните няколко години, убеден съм, че по-голямата част от чуждите инвеститори ще усетят, че са имали доста добра възвръщаемост от инвестициите си в Китай“, каза Ли Къцян.

Китайският премиер обаче предизвика смях сред публиката, когато добави: „не просто голямо мнозинство, а смятам, че процентът е над 99,9%“.

Главният изпълнителен директор и председател на Alcoa Клаус Клайнфелд повдигна въпроса за това как Китай планира да управлява свръхкапацитета на някои свои индустрии.

Работим много сериозно, за да преодолеем свръхкапацитета, най-вече в стоманодобивния и въглищния сектор. През следващите няколко години очакваме да преустановим излишен капацитет от 100-150 млн. тона в стоманодобивната промишленост и 800 млн. тона от въглищния индустриален капацитет“, каза Ли Къцян. „Това ще включва съкращаването на работни места за 2 млн. души“.

Премиерът обаче изрази увереността си, че „новата икономика“, включително растежът на дигиталното предприемачество, ще помогне на тези работници да си намерят нова работа.

Глобалният председател на KPMG Джон Ваймайер пък поиска допълнителна информация за усилията на Китай да заздрави капиталовите си пазари.

На развиващите се капиталови пазари тук в Китай искаме да се защитим срещу системните и регионални финансови рискове и срещу т.нар. поява на инфекции от различните финансови пазари. Освен това ще реформираме и подобрим регулаторния ни финансов режим“, допълни Ли Къцян.

Точно както икономиката на Китай, така и пазарите може да имат краткосрочни колебания, което е неизбежно, но няма да позволим скоростни движения на капиталовите пазари“, завърши той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още