IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Икономиката на Китай се е разраснала с около 7% през 2015 г.

Според министър-председателят на страната секторът на услугите допринася за половината от БВП

13:12 | 16.01.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Китай се е разраснала с около 7% през 2015 г., като секторът на услугите допринася за половината от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви министър-председателят на страната Ли Къцан в събота, цитиран от CNBC.

Премиерът каза още, че безработицата е нараснала с повече от очакваното и че потреблението е допринесло за почти 60% от икономическия растеж.

Ли направи изказването си по време на церемонията по откриването на подкрепената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) в Пекин.

Очаква се официалните данни за БВП на Китай за четвъртото тримесечие и цялата 2015 година да бъдат представени на 19 януари.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозират икономическият ръст през 2015 г. да се е понижил до 6,9% спрямо 7,3% през 2014 г. и да отбележи най-бавния си темп на тримесечие от век насам.

Китай няма намерение да използва по-евтин юан като начин да подкрепи износа и има инструментите, за да запази валутата си стабилна, заяви премиерът, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа по-рано в събота.

Ли добави, че Китай може да запази обменния курс на юана стабилен на подходящо и балансирано ниво, съобщава Синхуа.

След почти 3-процентно обезценяване в средата на август 2015 г., което разтърси пазарите, китайският юан поевтиня с над 1% от началото на годината досега. Страната се опитва да спре капиталовите изходящи потоци на фона на драматичния колапс на капиталовите пазари и слабите икономически данни.

Въпреки последните спадове Китай има най-големите резерви с чужда валута в света, а политиците неведнъж са казвали, че имат възможността да запазят юана стабилен.

Китай ще инвестира още 50 млрн. долара в AIIB, съобщи в отделно изявление президентът Си Дзинпин на церемонията по откриването в Пекин.

AIIB, която се възприема за конкурент на водените от Япония ADB и от САЩ Световна банка, се превърна в един от най-големите външнополитически успехи на Китай. Банката бе създадена от Пекин, разочарован от отложените реформи в Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Корелацията нови пари растеж БВП клони към 0, но пък е 1 печатане на пари растеж на борсата. При Китай растежа основно е от строителството и то държавно стимулирането. За САЩ е така, но индексите не влизат в калкулацията на БВП, но пък в Китай строителството е основна част от растежа на БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Така нареченият срив на капиталовия пазар е много точно регулиран и насочван целеви. Днес на 16.1. австрийският Die Presse - в статията "Neuer Tiefpunkt in China" прави много правилен анализ на положението там и изяснява една любопитна подробност - " Разпродажбите на акции в края на седмицата се дължи на един доклад, според който банките в Шанхай се преустановили да акцептират акции от по-малки листвани на борсата предприятия като гаранции при отпускане на кредити." Не всичко на борсата е психология, все пак и благоразумието и разумът играят голяма роля. Друг е въпросът, че това не отговаря напълно на държавните интереси - но затова пък кит.държава има други лостове за въздействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 8 години
Не чудовищната кредитна експанзия в Китай е проблема на Китай - най-големият балон в човешката история в НИ е точно в Китай.Над 50% от ръста на БВП е именно строителство - а в Китай на година по няколко чисто нови градове се правя, в които никой не живее, но се отича кат растеж на БВП.Капиталовият пазар е най-чистият лакмус за икономиката - от миналата година почна срива следстввие на това което говоря и подплатен от политиките на юана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Печатайки пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Китай ли е проблемът или фактът, че централните банки в западните държави прикриха дисбалансите в икономиката след краха през 2008 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 8 години
Странно, що тогава инвеститорите ликвидират позиции на капиталовия пазар - щото официално ръст от 7%, а неофициално може и спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още