IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Можем да стимулираме икономиката чрез паричната политика

Ще направим всичко по силите си, за да запазим растежа в разумни граници, заяви китайският премиер

09:21 | 16.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ли Къцян: Можем да стимулираме икономиката чрез паричната политика

Китай разполага с възможност за маневри в паричната си политика с цел подпомагане на икономиката. Това заяви в неделя премиерът на Поднебесната империя Ли Къцян, изпращайки по този начин сигнал, че властите в Пекин могат да си позволят да направят много повече за поддържане на растежа, предава Ройтерс.

Министър-председателят говори по време на пресконференция в края на годишната сесия на парламента на Китай. Ли Къцян се опита да успокои страховете около буксуващата икономика, обещавайки тя да нарасне с "разумен темп", въпреки че задачата няма да е лесна.

Премиерът увери аудиторията, че политиците ще подкрепят икономиката, ако растежът е в риск от нарушаване на "долната граница", или пък ако застрашава заетостта и ръста на доходите.

"През последните години не сме предприемали политики на силни краткосрочни стимули... Можем да кажем, че нашите възможности за политически маневри са сравнително големи, а инструментите в нашия инструментариум – сравнително много", каза Ли.

"Ако забавянето на растежа се отразява на заетостта и доходите, ние ще стабилизираме политиките и дългосрочните очаквания на пазара за Китай", каза той по време на двучасовия брифинг.

Що се касае до плановете на правителството за темп на растеж от "около 7%" вместо досегашните "около 7,5%", премиерът заяви: "Изглежда, че икономическият растеж е коригиран надолу, но в действителност постигането на тази цел няма да е лесно".

Целевият темп на растеж на Китай от 7 на сто е най-ниският от 11 години насам. Ако реалният ръст съвпадне с очакванията, разширението на икономиката на Поднебесната империя ще е най-ниското в последния четвърт век.

Според Ли Къцян за властите в Пекин е предизвикателство да осигурят икономически растеж от около 7% през тази година, тъй като стойността на китайската икономика вече надхвърля 10 трлн. долара.

Въпреки това Ли отново подчерта, че властите ще направят всичко по силите си, за да запазят растежа "в разумни граници". Той отрече и коментарите на мнозина анализатори, че Китай е най-големият износител на дефлация в света.

Китайската икономика отчете най-ниския си темп на ускорение в последните 24 години през 2014 г. Ръстът от 7,4% накара мнозина анализатори да излязат с мрачни прогнози за втората по сила икономика в света.

Попитан дали се притеснява за нарастващите финансови рискове, Ли призна опасностите, но заяви, че Китай може да попречи на системните рискове да застрашат икономическото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още