IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Негативният натиск върху икономиката на Китай се увеличава

Правителството трябва да му противодейства, за да избегне отрицателния ефект върху заетостта и доходите, заявява премиерът на Поднебесната империя

09:00 | 11.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ли Къцян: Негативният натиск върху икономиката на Китай се увеличава

Икономиката на Китай се изправя пред увеличаващ се натиск. Така определя представянето на националното стопанство министър-председателят на азиатската държава Ли Къцян преди публикуването на данните за икономическия растеж през първото тримесечие на 2015 г., пише Ройтерс.

Правителството „трябва да се изправи пред увеличаващия се натиск“, за да се избегне негативното влияние от това върху заетостта и доходите, призовава премиерът в обръщение, публикувано на правителствения сайт.

„Към този момент националната икономика се движи гладко, но негативният натиск продължава да се увеличава“, заявява Ли Къцян. Той призовава и за ускоряване на реформите в североизточната част на Поднебесната империя. Регионът е всъщност центърът на миннодобивната промишленост и тежка индустрия, растежът там изостава.

Правителството ще предостави повече стимули на региона за инвестиции в инфраструктура, сектора на селското стопанство и износа на оборудване, обещава премиерът.

Североизточният регион бе обхванат от широкомащабни стачки през 90-те години, когато правителството затвори принудително държавни предприятия, за да се бори с неефективността.

Ли се обявява за стартирането на големи инфраструктурни проекти в региона в сектори като транспорт и водоснабдяване, но с подкрепата на финансовите институции.

Регионът се радваше на икономически бум през последното десетилетие благодарение на подкрепата на правителството и растящото търсене на материали и машини. Но тази година подемът угасна, тъй като китайският икономически ръст се озова на 24-годишно дъно.

През 2014 г. ръстът се забави до 7,4%. Той е най-слабият от 1990 г. - годината, в която бе кърваво потушено демократичното движение в страната, като впоследствие срещу Поднебесната империя бяха наложени международни икономически санкции.

Данните за растежа през първото тримесечие на 2015 г. ще бъдат публикувани в сряда, 15 април, заедно с други ключови данни за представянето на китайската икономика в първите месеци на новата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bozavino
преди 9 години
Регионът " е една от всичките китайски провинции такава извадка от контекста на цялата китайска икономика, крещи затова на г-н Ли Къця и близкия му други милиардери, да бъдат спуснати още 10-20млрд. а на фона на 7,4% ръст, на икономиката на Китай, ако си мислите, че ги очаква катастрофа, многос е лъжеш, това си е тяхнаа петилетка видиш ли, а тя е с прогнозиран ръст да е по-висок, а не че няма такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Тряя май да си сверите часовниците с китайските медии, защото там е коренно обратното. Или може би на Сашш много им се иска на Китай да им стане зле. .. :)) Е иска им се ама няма и съвсем скоро ше ги пръждосат от Китайско море, че нещо "мъмрели" Китай за техните действия. Смяяяятай кви нагли тея Сашш да казват на Китайците в Китайско море кво да праат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още