IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян остава оптимист за икономиката на Китай

Шефът на МВФ Кристин Лагард обаче предупреди, че макар краткосрочните рискове да отслабват, средносрочните се засилват

12:55 | 12.09.17 г.
<p>
	Джим Йон-ким (вляво), Ли Къцян (в средата) и Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Йон-ким (вляво), Ли Къцян (в средата) и Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Китай Ли Къцян заяви, че китайската икономика ще запази инерцията си и че коефициентът на левъридж е „намалял до известна степен“, докато властите се опитват да намалят финансовия риск, съобщава Bloomberg.

Намаляването на излишния капацитет задминава очакванията, а новите двигатели зад растежа заменят старите с по-бърз темп, каза Ли Къцян във вторник в Пекин на кръгла маса по търговията, финансите и икономическия растеж с ръководителите на институции, включително Международния валутен фонд.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че страната полага критично важни усилия, за да ограничи финансовия риск, и посочи „невероятното ребалансиране“ на икономиката от промишленост към услуги и технологии. Краткосрочните рискове отслабват, но средносрочните се засилват, допълни тя.

Китай влага щедри средства, за да гарантира, че икономиката се представя добре преди 19-ия конгрес на Комунистическата партия следващия месец. МВФ наскоро повиши оценката си за годишния темп на растеж до 2020 г. и заяви, че се очаква разширяването да остане без промяна тази година на ниво от 6,7%.

Срещата е вторият път, в който Пекин е домакин на ръководителите на шест международни организации след първата им среща през юли. Тя е част от усилията да се разшири профилът на Китай в глобалната икономика и финанси, който досега не съответства на възхода му в търговията.

Ли Къцан заяви, че икономиката ще продължи представянето си от първото полугодие и добави, че страната няма да се опитва да засилва износа си, обезценявайки юана. Той повтори, че проактивната фискална политика и разумната парична политика ще продължат, допълвайки, че държавният дълг е управляем.

Макар че МВФ повиши прогнозите си за растеж при последната си оценка на икономиката, фондът предупреди още, че растежът ще се случи за сметка на увеличаващ се дълг, което засилва средносрочните рискове пред икономиката. Дългът на домакинствата, корпоративните и държавните задължения ще нараснат до почти 300% от брутния вътрешен продукт до 2022 г. от 242% миналата година, смята МВФ.

Световната икономика изглежда по-добре, отколкото преди година, но все още има облаци на хоризонта, каза Лагард. Заплахите пред глобалното възстановяване включват протекционизма, уязвимостта на някои икономики и слабия производствен растеж в много страни, допълни тя.

Президентът на Световната банка Джим Йон-ким повтори думите на Лагард, заявявайки пред репортери на същия брифинг, че глобалното възстановяване остава крехко и че международното сътрудничество е все по-необходимо, докато светът се изправя пред сериозно предизвикателство вследствие на нарастващия протекционизъм.

Прогнозите за икономиката на Китай са за забавяне спрямо първото полугодие. Страната започна годината с първото тримесечно ускоряване от седем години, повтаряйки резултатите си от разширяване от 6,9% и през второто тримесечие. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват ръстът да се забави до 6,6% през четвъртото тримесечие.

Въпреки това ръстът е напът да остане над целта от поне 6,5%, докато представителите на Комунистическата партия се опитват да балансират запазването на разширяването с ограничаването на риска преди петгодишната смяна на лидери, насрочена за 18 октомври. Макар че се очаква президентът Си Дзинпин и министър-председателят Ли Къцян да останат в Постоянния комитет на Политбюрото на партията, последните наредби за пенсиониране предполагат, че останалите петима членове ще се оттеглят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още