IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Перспективите пред китайската икономика са положителни

Няма да бъдем сломени от краткосрочните икономически флуктуации, категоричен е китайският премиер

15:18 | 09.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Министър-председателят на Китай Ли Къцян.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Министър-председателят на Китай Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Перспективите пред китайската икономика са положителни, въпреки че втората по големина икономика в света продължава да е под негативен натиск. Това коментира китайският премиер Ли Къцян по време на среща с изпълнителни директори в рамките на Световния икономически форум, провеждащ се в североизточния китайски пристанищен град Далиен, пише Ройтерс.

Министър-председателят каза, че Поднебесната империя ще запази основната насока на политиката, но е готова да предприеме изпреварващи корекции.

„Няма да бъдем сломени от краткосрочните икономически флуктуации по време на дългосрочната ни посока“, заявява Къцян.

Той посочи, че създаването на над 7 млн. нови работни места в градовете и фактът, че безработицата през първото полугодие е била 5,1%, показват, че китайската икономика се намира на „благоразумен път“.

Ръстът на потреблението и делът на сектора на услугите в икономиката също показват, че правителствените политики набират инерция.

Премиерът обеща да пристъпи към изпълнение на структурните реформи, като същевременно засили целенасочените регулаторни мерки.

През първото шестмесечие китайската икономика записа растеж от 7% на годишна база, като резултатът се оказа в унисон с правителствената цел за 2015 г. Последните незадоволителни данни обаче увеличават рисковете от това годишната цел да не бъде достигната.

По-рано днес стана ясно, че Китай променя метода за изчисляване на брутен вътрешен продукт, като данните за третото тримесечие на годината ще бъдат пресметнати по новата методика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ИЗПУСНАХА ВИ ВЪЗДУХА И НА ВАС. Какво може да се очаква от ЕДНА ДЪРЖАВА с ДВЕ СИСТЕМИ с ДВЕ НАЦИОНАЛНИ ВАЛУТИ /юана и хонгконгския доларар/ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ДВЕ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ ?!Хонконгския долар с който се извършват тези СПЕКУЛАЦИИ наречени флуктоации е фиксиран към щатския долар и е изцяло зависим от поведението на ФЕД, В рамките на ден курса на долара се променя многократно като с това се създава проблем за износителите на китайски стоки!КАК ЩЕ СЕ СПРАВИ С ТОЗИ ПРОБЛЕМ ПАЛЯЧОТО ОТ СНИМКАТА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още