IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Преходът на Китай е болезнен и коварен

Икономиката на азиатската държава е изправена пред светло бъдеще, смята въпреки това премиерът на страната

12:46 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтрес</em></p>

Ли Къцян. Снимка: Ройтрес

Преходът на Китай от икономика, силно зависима от производството, е „болезнен и коварен“, заяви премиерът на страната Ли Къцян. Въпреки това министър-председателят изрази увереност, че страната ще успее да постигне тазгодишните си цели.

Постигането на ръст от 7% на брутния вътрешен продукт (БВП) не е лесно, каза още Къцян през публиката на Световния икономически форум, провеждащ се в североизточния китайски пристанищен град Далиен, предава CNBC. Но според него се оформят нови двигатели на растежа поради преориентацията на икономиката от производството към по-широкия сектор на услугите.

Китайската икономика е чакана от светло бъдеще, смята още той, като подчертава, че „това не е нереалистичен оптимизъм". 

Вярно е, че икономиката изпитва тенденция на понижение (...), но китайската икономика няма да има "твърдо приземяване", заяви той в речта си. Въпреки забавянето на скоростта, растежът е стабилен, допълни Ли Къцян.

Китай ще продължи с реформата на пазара си, включително чрез насърчаване на открит и прозрачен капиталов пазар и по-малки ограничения върху инвестициите. Всеки ден над 10 хил. нови компании се регистрират в страната, добави Къцян, като подчерта, че отварянето на икономиката води до нови източници на ръста.

С настъпването на този преход китайските лидери няма да бъдат подвеждани от краткотрайни икономически колебания, заяви още Къцян, описвайки икономиката на страната като гъвкава и устойчива на шокове.

Позицията на лидера на Поднебесната империя е в противоречие с мнението на някои пазарни анализатори, според които втората по големина икономика в света е в рецесия. Като знак за рецесия обикновено се считат две последователни тримесечия със спад на БВП.

„Смятаме, че има голям и все по-нарастващ риск от това Китай, развиващите се пазари и светът да навлязат в рецесия“, посочи в становище Уилям Буитер, главен икономист в Citigroup.

Според експерта официалните данни за икономиката на Китай са „до голяма степен безсмислени“, а според оценката на Citi икономиката на Китай се е разширила само с около 4% през 2014 г., а не със 7,3% каквито са ревизираните данни, публикувани по-рано тази седмица, предава още CNBC. 

Ли Къцян заяви вчера пред Световния икономически форум, че Китай трябва да продължи реформите в много области, за да гарантира финансовата си стабилност.

Припомняме, че преди ден Националното бюро за статистика на Китай заяви, че ще промени начина, по който изчислява тримесечния БВП на страната.

Последните данни за икономиката на Поднебесната империя от днес сочат, че потребителската инфлация е по-висока през август, но цените на производител затъват все повече в дефлацията. Индексът на потребителските цени се е повишил с 2% през август на годишна база, докато индексът на потребителските цени е надолу с 5,9%, изчислен на същата база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още