IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Структурнитe реформи подобряват качеството на растежа в Китай

Основен акцент на правителството остава ребалансирането на икономиката, посочи китайският министър-председател

16:28 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ли Къцян: Структурнитe реформи подобряват качеството на растежа в Китай

Структурнитe реформи подобряват качеството на икономическия растеж в Китай и спомагат за намаляването на риска от твърдо приземяване, заяви министър-председателят Ли Къцян по време на заседанието на Световния икономически форум в Тиендзин в сряда.

"Вместо да предоставим силен икономически стимул или да облекчим паричната политика, ние енергично насърчаваме реформите и икономическото преустройство", каза той.

"Мерките ни дават възможност за предотвратяване на големи колебания в растежа и правят твърдото приземяване още по-малко вероятно", допълни премиерът.

Икономиката на Китай се разшири със 7,5% на годишна база през второто тримесечие след покачването със 7,4% през първите три месеца – най-слабото равнище от шест тримесечия. Пекин си е поставил за цел растеж от 7,5% за цялата година.

Ли изтъкна, че макар китайската икономика да е изправена пред натиск, "растежът е в рамките на нормалния диапазон, отразявайки гъвкавостта около целевото ниво на растеж".

Той подчерта, че основен акцент на правителството остава ребалансирането на икономиката и създаването на работни места въпреки краткосрочните колебания в икономическите показатели.

Въпреки забавянето на икономическия растеж между януари и август, безработицата се запази около 5 на сто в 31 големи и средни града в страната. По думите на премиера там са създадени повече от 9,7 млн. работни места, или със 100 000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

"Ние въведохме реформи при инвестициите, данъчните и логистични системи и отворихме още вратата за развитието на сектора на услугите и другите бързо развиващи се индустрии. Всички мерки са жизненоважни за насърчаване и увеличаване на възможностите за работа", отбеляза премиерът.

Според Ли Къцян през следващите четири месеца водещ приоритет пред Пекин ще е реформата на финансовия сектор. Правителството ще започне да насърчава местния пазар "и ще продължи усилията си за разработване на мулти-диференциран капиталов пазар".

Правителството също така ще продължи да се фокусира върху "борбата с дълбоките структурни проблеми, увеличаването на предлагането на публични блага, увеличаването на ефективността на инвестициите и потреблението на домакинствата".

Премерът Ли обеща също да се поддържа политиката на стабилност по отношение на чуждестранните инвестиции в контекста на нарастващите критики към протекционистките мерки в страната.

"Ще подобрим нашата бизнес среда за привличане на повече чуждестранни предприятия и инвестиции", каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още