IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Якудза - като Goldman Sachs, но с оръжия

Вътрешни борби в японската престъпна организация може да доведат до невиждана мащабна гангстерска война

08:37 | 08.09.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Токио <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Токио Снимка: Pixabay

Като цяло тази година може и да е била добра за най-голямата японска организация в организираната престъпност -Yamaguchi-gumi, една от групите Якудза, която управлява всички останали. Но макар че отбелязва стогодишнината си в бизнеса, вътрешните борби може да разделят организацията. А това може да доведе до такава мащабна гангстерска война, каквато не е виждана от десетилетия, коментира The Daily Beast.

Японската полиция е в пълна готовност. В четвъртък огромната централа на Yamaguchi-gumi бе заобиколена от множество черни мерцедеси и скъпи лексуси, докарващи лидерите на Yamaguchi-gumi, облечени в най-хубавите си черни костюми, на спешна среща.

Очаква се Yamaguchi-gumi да се раздроби на фракции, като някои групи ще подкрепят сегашния 73-годишен топ бос Кеничи Шинода, познат още като Шинобу Цукаса, а други ще застанат зад групата, оперираща основно в Западна Япония, която се изправя срещу него и основната му фракция – Kodo-kai.

Организираните престъпни групи, известни под общото име „Якудза“, се различават от мафията, позната на Запад. Те се третират сякаш са някакъв вид контролирано вещество, опасно, но допустимо в определени параметри. 

В Япония има 21 определени организирани престъпни групировки, които се регулират и управляват от японското правителство, а самите Якудза не са извън закона. Много от тях плащат данъци и декларират доходите си. Ако посетите онлайн страницата на полицията, ще видите списък с основните групи, техните централи и емблеми.

Тези групи са структурирани като псевдосемейства, където по-ниските членове заявяват верността си пред сурогатния си баща – oyabun, и своите „братя“.

Сред групите в Якудза Yamaguchi-gumi е най-голямата и силната. В нея има над 23 000 члена и свързани лица към края на 2014 г., което е над 40% от всички обвързани с бандите в Япония.

Yamaguchi-gumi е не само най-голямата организирана престъпна група в Япония. Тя е известна японска корпорация, основана през 1915 г. от бивш рибар. Ангажирана е в редица бизнес начинания, някои от тях законни, други не, и може да се отнася към конкурентите си с изключително високомерие. Робърт Фелдман, анализатор в Morgan Stanley Japan Securities, веднъж я нарича втората най-голяма японска група за капиталови инвестиции и не е далеч от истината. Те са като Goldman Sachs, но с оръжия.

Групата се разделя на над 30 фракции, някои от тях с над 1000 члена, а някои с по-малко от сто.

Тя притежава одиторски фирми, стотици фиктивни дружества и компании за бази данни. Групата контролира японската развлекателна индустрия дори сега, а през годините хората ѝ тихо се промъкват в гръбнака на няколко високопрофилни IT дейности, печелейки достъп до личните данни на 3,2 млн. души. Концернът притежава верига частни детективски агенции и държи повече под око враговете си и техните приятели, отколкото която и да е разузнавателна агенция в Япония може да го прави. 

Yamaguchi-gumi е обвързана и с японската политика. Министърът на образованието и науката е получил дарения и политическа подкрепа от свързани с Yamaguchi-gumi лица и фиктивни компании. Министър-председателят Шинзо Абе бе заснет с един от съветниците на групата.

Ако човек от Yamaguchi-gumi оцелее до пенсия, пенсионният план е доста щедър. През 2013 г. финалният бонус и обезщетение възлизат на 50 млн. йени или почти половин милион долара. Програмата започва преди десетилетия, когато Yamaguchi-gumi се разделя на две, като начин за привличане на хората обратно. Програмата сработва добре, но може би сега ще трябва да се измисли нещо още по-добро, за да бъде потушен вътрешният бунт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

21
rate up comment 26 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Мистър Чук, както вече не зная за кой път пиша, така е в цял свят, ама само на нас ни сипват колко сме корумпирани, заради фрази "Ко ще праим сега?"Иначе ако мислиш, че западната Европа е по-малко корумпирана... ама става по-интелигентно. Закони за лобизма, фондации, връткации, Швейцария, Сан Марино, Гибралтар.. има начини. И точно като Якудза... просто си трайкат и не си вадят кирливите ризи и народа хрупа тревица и си мисли колко са честни. Един познат чужденец, който известно време ръководеше бизнес в БГ викаше, че с българи се работи добре, защото директно си казват какво и колко искат. Останалите искат не по-малко, ама докато намериш как да им предложиш и дадеш ти се разказва играта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
късно прочетох 16...това имах предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
честно аз съм тренирал в клуб по самбо(за спорта и за кратко, че вече бях дърт) дето Цветан само портрет като на Бойко Борисов не му бяха окачили на стената. Агитката на Локо още издига плакати на Жоро Илиев...Се едно Якудза. Ако се имаш за обикновен българин да те питам-ти кво мислиш за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Е и Илия Павлов беше голям меценат. Други големи меценати-Гриша Ганчев, Жоро Илиев, Цветан Василев:)И точно както в БГ-това прави и нашата полиция - по-лесният вариант:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
Hammer
преди 8 години
Поне до някоя нова тема за Русия и САЩ да сме на едно мнение :) Иначе и там ти уважавам мнението, дори не винаги да е като моето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 0
Hammer
преди 8 години
За мен са си типични мутри с мрежа на действие много извън границите на Япония. Колкото до Япония...ето един пример - официално Япония се води за държава с доста ниска корупция, но реално дали е така? Според мен не точно, защото в самата японска традиция се счита за нещо нормално да се подаряват пари - на семейство, приятели, бизнес-партньори и т.н. Съответно когато якудза подкупват даден служител всичко става по тази схема и дори някой амбициозен полицейски служител да иска да докаже престъплението, той реално няма как да го направи. Якудза датират още от късните самурайски времена и не случайно се казва, че уважават традициите. Та подаряването на пари си е просто една традиция - поне така биха се оправдали. Така че може би си прав - Япония също не е точно правова държава - мафиотски групировки работят заедно с политици. Един приятел, който живееше в Япония дори твърдеше, че са една от най-корумпираните държави в света - точно заради въпросните традиции с подаряването на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А, разбрахме се. То и Мутригруп издържаше доста културно-изкуствен народ, най-виден сред които е .. г-н настоящия министЕр на културата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
Точно. Понеже не се доказва, че са престъпна не се водят като такава. Съответно ако попиташ един японец какво мисли за тях, вероятно ще изпитва респект и ще е наясно с дейностите им, но е малко вероятно да се страхува от тях. Напротив, може да се каже, че якудза дори имат позитивен имидж в обществото - особено като помагат при земетресения и всякакви бедствия, които често спохождат Япония. Това прави още по-трудна задачата на полицията и просто по-лесния вариант е да не се занимават с тях. Та да, нещо като Трактора и Мишо бирата, но в японската му версия и с всичките особености на Япония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
с две думи-те са си типичните мутри, щото и нашите имат легален бизнес(също доста голям) и също закона не ги закача. Данъци не плащат, ама тук всеки избягва да плаща данъци. Т.е. и Япония не е точно правова държава. По спомен-в зенита си Мулти груп дава храна на 10 000 човека, повечето от които са си били четни трудови хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
E що бе, разбираме прекрасно. Трактора, Мишо Бирата, Цецо Вас,Майка и Прас, Илия Павлов, ***, Хим....Просто модела е МАААЛКО по-различен. Има го навсякъдем нали това казвам. Просто няма как да наречеш това "престъпна група". Това са "непрестъпни" групи, поне докато не се докаже, че са престъпни а то не се доказва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още