IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Хонконг обяви противниците на закона за сигурност за врагове на народа

Пекин организира кампания за събиране на обществена подкрепа за законодателството с билбордове, брошури и видео с въпроси и отговори

10:29 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Хонконг Кари Лам. <em>Снимка: Roy Liu/Bloomberg</em></p>

Лидерът на Хонконг Кари Лам. Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Лидерът на Хонг Конг Кари Лам призова противниците на плана на Пекин да наложи законодателството за национална сигурност във финансовия хъб да престанат да саботират решението, като допълни, че тези които го правят, са „врагове на народа“, предава Ройтерс.

Миналия месец Пекин обяви план за въвеждане на законодателство в Хонконг за справяне със сецесията, тероризма и чуждестранната намеса. Предвижда се също китайските агенции за сигурност да създадат бази в града.

Критиците разглеждат закона като най-сериозната заплаха за формулата „една страна, две системи“, постигната преди бившата британска колония да бъде върната към китайско управление през 1997 г.  Споразумението имаше за цел да гарантира свободите и ролята на Хонконг като  глобален финансов център.

Китайското правителство и подкрепяната от Пекин градска администрация твърдят, че законът няма да ограничи свободите, но ще се насочи към малък брой „създатели на проблеми“ и ще помогне за постигане на стабилност след годината с антиправителствени протести.

„Призовавам противниците, които все още използват обичайната тактика, за да демонизират и саботират работата, да спрат, тъй като по този начин те стават враг на хонконгския народ“, каза Лам преди заседанието на кабинета, като се позова на законодателството.

„По-голямата част искат да възстановят стабилността и да осигурят безопасност, удовлетворение и заетост“, допълни тя.

Правителството организира кампания за събиране на обществена подкрепа за законодателството с билбордове, брошури и видео с въпроси и отговори с участието на Лам, която защитава закона и подчертава, че той е в „обществен интерес“.

Във видеото, публикувано на уебсайта на градската управа, Лам говори за „терористична заплаха“ срещу „травмирания град“, като заявява, че защитниците на независимостта са в „сговор с чужди сили“ и подкопават сигурността.

„Хонконг е широка врата за нарушаване на националната сигурност и просперитетът и стабилността на нашия град са изложени на риск“, посочва Лам във видеото, изправена пред флаговете на града и на Китай.

Критиците виждат в този законопроект заплаха за независимостта на съдебната власт. Миналата година градът беше обхванат от масови протести заради опит за въвеждане на законодателството. Епидемията от коронавирус внесе затишие, но протестите се възобновиха, след като Китай обяви миналия месец, че ще наложи законодателството централно.

Подробности по законодателството още не са обявени, но то е широко критикувано не само от местни активисти, а и от дипломати, адвокати и бизнес лидери, които се опасяват от ерозия на правата и свободите и подкопаване позициите на Хонконг като глобален финансов център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още