IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия забранява износа на пилешко месо от 1 юни

Сингапур ще пострада най-тежко от мярката, защото внася над една трета от пилешкото месо, което консумира, от страната

15:20 | 24.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

След като Индонезия забрани износа на палмово масло, правителството на Малайзия забранява експорта на пилешко месо от 1 юни, предава Bloomberg.

Представители на властите в страната са се срещнали с най-големите производители на птиче месо, за да обсъдят субсидии и да гарантират непрекъснатост на местните доставки.

Това е поредният акт на хранителен протекционизъм, коментира Bloomberg.

Министърът на земеделието и хранителната промишленост се е срещнал с 12 производители и животновъдни групи, включително Leong Hup Poultry Farm Sdn., HLRB Broiler Farm Sdn., PWF Corporation Bhd. и Федерацията на животновъдите на Малайзия в понеделник, след заседание на кабинета, на което е обсъдена забраната.

Премиерът на Малайзия Исмаил Сабри Якоб коментира, че Малайзия ще спре износа на 3,6 млн. пилета месечно и ще разследва евентуално договаряне на цените чрез картели.

Решението ще удари тежко Сингапур, тъй като страната доставя една трета от пилешкото си месо от Малайзия. Ще пострадат също така Тайланд, Бруней, Япония и Хонконг.

Забраната е най-новата от поредица от правителствени мерки, насочени към облекчаване на вътрешните цени, докато нациите по света се борят с нарастващите цени на храните. Индия например забрани износа на пшеница заради сушата в страната, а Сърбия и Казахстан наложиха квоти за доставки на зърно.

Сингапурската агенция по храните заяви, че ограничението може да доведе до временни прекъсвания на доставките на охладено пиле. Институцията призовава потребителите да бъдат отворени за преминаване към замразено пиле или други месни продукти. Около 34% от вноса на пиле в Сингапур през миналата година идва от Малайзия. Внасят се живи пилета, които се колят и охлаждат в града-държава.

„Ако прекъсването на доставките на пилешко месо е временно, то може да бъде управляемо“, казва Селена Линг, ръководител на отдел „Изследвания и стратегии на финансите“ в OCBC Bank в Сингапур. „Ако това е трайна мярка обаче, което е по-тревожно и отразява по-протекционистки мерки по отношение на продоволствената сигурност и опасенията за инфлацията, тогава всички ще загубят“, допълва тя.

Комисията по конкуренцията в Малайзия разследва съобщения, че има картели, които контролират цената и производството на пиле сред големите компании, казва премиерът на страната. Той обеща строги действия срещу всички фирми, ако се установи, че саботират доставките.

„Ако е вярно, че тези картели съществуват, ще предприемем съдебни действия срещу тях“, посочва той. Държавната информационна агенция Бернама съобщи, че има недостиг на домашни птици на местно ниво, тъй като картелите са планирали да спрат операциите на фермите през почивните дни.

Миналата седмица Исмаил отмени одобрените разрешителни правила за внос на някои хранителни продукти, включително на пилешко месо и зеле, за да осигури адекватни хранителни доставки в страната. Малайзия внася около 60% от храните, които потребява, и е силно повлияна от растящите цени и отслабващата национална валута, рингитът.

Инфлацията на храните в Малайзия ще продължи през следващите месеци заради ръста на цените на суровините, прекъсванията на вътрешните вериги на доставки и обезценяването на валутата, пишат в бележка изследователи от MIDF Amanah Investment Bank. Страната е силно изложена на глобални сътресения във веригата на доставка на храни заради статута ѝ на нетен вносител на храни, допълват икономистите.

Министърът на земеделието и хранителната промишленост Роналд Кианди коментира, че забраната за износ на пилешко месо ще бъде преразгледана, след като доставките и цените се стабилизират. Всяка страна предприема подобни мерки, за да задоволи собствените си нужди, допълва той.

Засега няма да има други стоки, за които да се прилагат ограничения в експорта.

Малайзия е вторият в света най-голям производител на палмово масло след Индонезия.

Фермерите вече се борят с намаленото наддаване на тегло сред пилетата си поради качеството на храната им, както и болестите и изключително горещото време, според министерството на земеделието. „Това се отрази на доставките на пиле в определени райони“, посочва се в становище на ведомството.

През 2020 г. Малайзия е изнесла птиче месо на стойност 18,9 млн. долара, което я прави 49-ият най-голям износител на пилешко в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още