IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабният проект за азиатски търговски съюз започва да придобива ясни очертания

Индия отново изтъкна своите опасения, че подобно обединение ще позволи на Китай да наводни със свои стоки пазарите на страните членки

09:32 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тайландските власти заявиха днес, че азиатските страни са успели да проведат заключителни разговори по време на срещата на върха в Банкок относно проекта за търговски съюз на държавите в региона, който може да се превърне в най-голямото подобно обединение в света въпреки съмненията, изтъкнати от Индия, съобщава Ройтерс.

Подтикнати отчасти заради търговската война между САЩ и Китай, страните от Югоизточна Азия се надяват да постигнат поне условно споразумение за подкрепяното от Пекин 16-членно Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) в рамките на днешния ден. Но изтъкнатите от Индия опасения ще удължат разговорите в столицата на Тайланд, където се проведе и срещата на представителите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). 

Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча призова до края на годината да завършат преговорите за създаване на RCEP, добавяйки, че това ще е стимул за икономически ръст, активизиране на търговията и увеличаване на инвестициите.

„Преговорите снощи бяха заключителни“, заяви от своя страна министърът на търговията на Тайланд Юрин Лаксанависит пред Ройтерс. „По-късно днес ръководителите ще обявят успеха на споразумението за RCEP. Индия също е част от него и заедно ще съобщят новината. Подписването му ще се случи през следващата година“, добави още Лаксанависит.

Разговорите протичат между представители на 16-те страни - Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд, Филипините (които членуват в АСЕАН), Австралия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.

Най-голямата страна в Югоизточна Азия - Индонезия, призова Индия да се включи в споразумението.

Един от основните стимули за сключване на споразумението дойде от търговската война между САЩ и Китай, която стои зад забавянето на регионалния икономически растеж до най-бавния му темп през последните пет години.

Индия обаче се притеснява от потенциално наводнение с китайски вносни стоки и източници, запознати с преговорите, заявиха, че страната е предявила искания в последния момент. Индийският премиер Нарендра Моди дори не споменава RCEP в изявленията си след срещите в Банкок от неделя.

Близо половината от света

Страните от RCEP ще представляват една трета от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и почти половината от световното население. Говорителят на правителството на Тайланд Нарумон Пиньосинват заяви пред журналисти в неделя, че все още се очаква подписване на споразумението през февруари 2020 г.

Някои страни намекнаха за възможността да продължат напред без Индия. Но присъствието на Индия в пакта ще даде на страните в него едно важно предимство – по-малка зависимост от Китай.

Дългогодишните съперници Китай и Индия, които водят гранична война през 1962 г., отново влязоха в словесен конфликт през последните дни, след като индийското правителство реши да отмени официално конституционната автономия на Кашмир, след като раздели щата Джаму и Кашмир на две отделни територии с цел по-добър контрол. Двата нови щата ще бъдат управлявани директно от Делхи. По този начин териториите вече не разполагат със собствена конституция и флаг, а кашмирците губят своето изключително право да придобиват земя на негова територия.

В същото време решението на САЩ да изпрати своя делегация от по-ниско ниво на срещите на върха през тази година породи регионални опасения, че страните в региона вече не могат да разчитат на Вашингтон като на противотежест на нарастващата мощ на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още