IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Medibank направи пазарен дебют след IPO за 5,6 млрд. австралийски долара

Австралийското правителство продаде дял от държавния здравен застраховател, като част от програма за събиране на средства за инвестиции

16:09 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австралийският министър на финансите Матиас Корман (вляво) наблюдава цената на акциите на Medibank в компанията на управляващия директор Джордж Савидес в Австралийската фондова борса в Сидни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австралийският министър на финансите Матиас Корман (вляво) наблюдава цената на акциите на Medibank в компанията на управляващия директор Джордж Савидес в Австралийската фондова борса в Сидни. Снимка: Ройтерс

Австралийският здравен застраховател Medibank направи борсовия си дебют след като събра 5,679 млрд. австралийски долара (4,9 млрд. щатски долара) в най-голямото публично предлагане на Азия за последните две години.

Листването във вторник на Австралийската борса за ценни книжа е най-голямото предлагане на държавен актив от 18 години насам.

Акциите първоначално се търгуват с премия от 2,22 австралийски долара, в сравнение с 2,15 долара, които институционалните инвеститори платиха и 2 долара, които инвеститорите на дребно платиха.

Този ход е част от плана на правителството да продаде активи на стойност 130 млрд. австралийски долара.

Акциите на Medibank са привлекателни за инвеститори, които искат да спечелят място в бурно развиващата се здравна индустрия на Австралия, която се възползва от щедри държавни субсидии и е подсилвана от заможното застаряващо население на страната.

Дебютът е най-голямата продажба на дялове на държавна фирма, откакто правителството продаде Telstra през 1997 г.

Най-големият частен здравен застраховател в страната е създаден през 1975 г., за да се конкурира на частния застрахователен пазар на Австралия, от Комисията за здравното осигуряване на Австралия, сега известна като Medicare Australia.

Това е най-очакваното предлагане на акции за тази година, коментира Фил Мерсер, кореспондент на BBC в Сидни.

Експертите прогнозират, че акциите ще се повишат до 2,50 австралийски долара до края на годината.

Другият голям победител е федералното правителство на Австралия. Финансовият министър Матиас Корман заяви, че парите ще се използват за инфраструктура и ще създадат изобилие от работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още