IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Азиатско-тихоокеанският регион ще продължи да е глобален лидер по растеж

Основните причини ще бъдат силното вътрешно потребление, ниските лихвени проценти и евтиният петрол, смята институцията

08:35 | 07.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Азиатско-тихоокеанският регион ще продължи да е глобален лидер по растеж

Растежът в Азиатско-тихоокеанския регион ще продължи да надминава този в останалите части на света благодарение на силното вътрешно потребление, ускорено от стабилните пазари на труда, ниските лихвени проценти и евтиния петрол, смята Международният валутен фонд (МВФ).

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на региона ще достигне 5,6% през 2015 г., преди да се забави минимално до 5,5% през 2016 г., посочват експертите на Фонда в своя двугодишен регионален доклад за Азия и Тихия океан, публикуван в четвъртък.

От МВФ посочват, че възстановяването на световната икономика, макар и неравномерено, ще продължи да подкрепя търсенето на износ от Азия, предава CNBC.

"Тези фактори се очаква да компенсират ефекта от по-строгите финансови условия от обръщането на капиталовите потоци, предизвикано отчасти от перспективата за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв", заявява МВФ.

Според международната институцията независимо от това обаче темпът на растеж в страните от региона ще варира.

Сред големите икономики се очаква Китай да се забави до по-устойчив темп на растеж от 6,8% през 2015 г. и 6,3% през 2016 г., докато покачването на БВП в Япония ще достигне 1% през тази и 1,2% през следващата година.

На други места обаче ще продължи да има разминаване между нетните износители на суровини и вносителите.

"Износителите на непетролни стоки, чиито цени са паднали рязко (Австралия, Индонезия, Малайзия и Нова Зеландия), ще бъдат неблагоприятно засегнати от волатилността на пазарните стойности. Другаде обаче се очаква растежът да се стабилизира или да се увеличи", изтъкват от Фонда.

Индия, която е основен бенефициент от по-ниските цени на стоките, ще бъде светлият лъч в региона. Третата по големина азиатска икономика се очаква да се разшири със 7,5% през тази и следващата година, което ще я направи една от най-бързо развиващите се страни в света.

"Има основания да бъдем предпазливи, тъй като балансът на рисковете е по-скоро неблагоприятен в краткосрочен аспект", предупреждава МВФ.

Рисковете включват значително по-бавен от очакваното растеж в Китай или Япония и устойчив силен щатски долар, което може да повиши разходите за обслужване на задълженията на фирмите с доста голям доларов дълг.

"Нивото на задлъжнялост – включително деноминираният в чуждестранна валута дълг, се е увеличило бързо през последните години и Азия в момента е по-уязвима към сътресения на финансовите пазари", заявява базираната във Вашингтон институция.

От друга страна по-ниските цени на енергията са позитивен знак за растежа в Азия, който благоприятства спестяването на разходи от вноса най-вече на суров петрол.

"Спадът в цените на петрола и храните предоставя и възможност за по-нататъшна реформа или постепенно премахване на субсидиите, подобрявайки по този начин разходите за ефективност и ограничавайки публичните разходи поради бъдещи колебания в цените на суровините", отбелязва още МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още