Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

МВФ: Азия остава двигателят на глобалния икономически растеж

Фондът обаче очаква забавяне на икономиките на Китай и Япония

МВФ: Азия остава двигателят на глобалния икономически растеж

Снимка: Ройтерс

Въпреки лекото задържане на ръста Азия остава двигателят на глобалния икономически растеж, прогнозират от Международния валутен фонд в последния си регионален доклад за Азиатско-тихоокеанския регион.

Икономическият растеж в региона ще остане силен на ниво от 5,3% през тази и през следващата година, като формира близо две трети от глобалния ръст, изчисляват от МВФ. Предишната прогноза на фонда беше за повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5,4%.

Въпреки че външното търсене остава мудно, вътрешното продължава да демонстрира гъвкавост в по-голямата част от региона, като се стимулира от ниската безработица, ръста на разполагаемия доход, по-ниските цени на суровините и макроикономически стимули.

„Разбира се, Азия се влияе от все още слабото глобално възстановяване и продължаващото и необходимо ребалансиране в Китай“, коментира Чангьон Рее, директор на Азиатско-тихоокеанския отдел в МВФ. „Вътрешното търсене обаче остава забележително гъвкаво в по-голямата част от регионаr“, допълва той.

Смесени перспективи

Перспективите за ръст на отделните държави в региона варират.

Китай и Япония, двете най-големи азиатски икономики, остават изправени пред предизвикателства. Ръстът в Китай се очаква да се забави от 6,9% през 2015 г. до 6,5% тази година и 6,2% през 2017 г. Китайската икономика продължава прехода от базирана върху производство и инвестиции към услуги и потребление.

Още по темата

В Япония ръстът се очаква да продължи с темп от 0,5% през 2016 г., преди да падне до -0,1% през 2017 г. заради влиянието на очакваното повишение на данъка върху потреблението. Застаряващото население и високия публичен дълг остават основните спирачки пред дългосрочния ръст на страната.

Други икономики в региона се очаква да се представят добре.

Индия печели от по-ниските цени на петрола и остава най-бързо растящата голяма икономика в света – БВП на страната се очаква да нарасне със 7,5% тази година и следващата.

В Югоизточна Азия Виетнам води бързо растящите икономики, подкрепен от повишения износ на електроника и облекло. Прогнозота за Филипините и Малайзия е ръстът да остане силен благодарение на гъвкавото вътрешно търсене.

Ето и прогнозите на МВФ за изменението на БВП по държави:

 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето